Peníze z Fondu životního prostředí města Plzně podpoří dalších sedm projektů

Obnovení hmatové stezky ve školce, vydání zpravodaje s botanickou tématikou, odstranění porostů v lokalitě Valcha, v nichž se zdržují skupiny divokých prasat, ale i průzkum staré ekologické zátěže pozemku a objektu v Liticích patří do skupiny sedmi projektů, které získají finanční podporu z Fondu životního prostředí města Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Uvolnění téměř 680 tisíc korun schválili zastupitelé. 

„Fond životního prostředí je podpůrným finančním zdrojem v oblasti tvorby a ochrany zdravého životního prostředí a čistoty města, každoročně v něm máme na projekty mezi dvěma až třemi miliony korun,“ řekl náměstek pro dopravu a životní prostředí Petr Náhlík. Prostřednictvím fondu

Plzeň podporuje projekty v oblastech, jako jsou čistota města, vodní hospodářství, péče o zeleň a její rozvoj, svoz, sběr, ukládání a likvidace odpadů, ochrana zemědělského a lesního půdního fondu, ochrana zvířat a další.

Mezi aktuálně schválenými jsou projekt nazvaný Zahrada po celý rok Občanského sdružení Ametyst, které pracuje s dětmi a mladými lidmi na všech stupních škol. Nabízí jim ekologické výukové programy v přírodě, v Prusinách i přímo ve školách. Částka 120 tisíc korun bude použita na venkovní výuku ve školních zahradách a v okolí škol. 

Podporu 119 tisíc korun získá 6. mateřská škola v Plzni, jež se od roku 1992 zaměřuje na ekologii, environmentální výchovu a zdravý životní styl. Projekt Zelená oáza radosti se týká především obnovy dětských herních prvků z důvodu konce jejich životnosti a nutnosti dokomponování volného prostoru zahrady. Zahrnuje i obnovení bylinkové zahrádky a hmatové stezky. 

Částku 27 tisíc korun získá Alpinum klub, organizace se zájmem o botaniku, který od roku 1973 pořádá každý rok výstavy skalniček a dřevin. „Od roku 2011 klub vydává výstavní zpravodaje. Pro velký zájem návštěvníků chce vydat zpravodaj s bohatší textovou náplní s botanickou tématikou, pěstebními radami pro širokou veřejnost a začínající pěstitele i v roce 2016,“ uvedl Petr Náhlík.

Plzeňští zastupitelé souhlasili i s poskytnutím částky 36 tisíc korun na posekání orobince v oblasti Luční potok na Valše. Cílem je  odstranění porostů na pozemcích, na nichž se v posledních letech na podzim a v zimě zdržují skupiny divokých prasat. Zvířata z těchto porostů migrují dále po okraji bytové zástavby a poškozují pozemky v zastavěném území, také ohrožují bezpečnost občanů Valchy. 

Nejvyšší částka z aktuálně schválených, a sice 194 tisíc korun, je převedena Správě informačních technologií města Plzně na projekt Měření spadového prachu na území města Plzně. Tato městská příspěvková organizace zajišťuje provoz stanic monitoringu ovzduší pro potřeby Českého hydrometeorologického ústavu a Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. Monitorování ovzduší se na území Plzně provádí na více než 30 desítkách míst, a to nejen v centru města, ale i v jeho okrajových částech, jako jsou například Litice nebo Černice. 

Z fondu bude uvolněno i 70 tisíc korun na výsadbu stromů u dětského hřiště v Čermákově ulici. V okolí hřiště se nachází pouze náletové dřeviny, projekt počítá s osázením okrasnými dřevinami, jež dětem poskytnou stín. Jedná se o pět kusů sakur a pět kusů habru obecného. 

Cílem posledního z podpořených projektů, na který půjde 112 tisíc korun, je provedení průzkumu staré ekologické zátěže v Litickém dvoře. Na pozemku parc. č. 32/1 v k. ú. Litice se nachází stavba bývalé čerpací stanice pohonných hmot, podzemní nádrže a budova, která byla užívána jako sklad olejů. Městský obvod Litice chce pozemek užívat jako veřejný prostor, je tak nutné odstranit nežádoucí stavby a případné staré ekologické zátěže. V lokalitě bude proveden průzkum formou šesti vrtů, odebrané vzorky budou vyhodnoceny. Výsledky analýz budou porovnány s indikátory znečištění a bude doporučen rozsah následujících sanačních opatření. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka