Peníze z vyššího výběru cizích daní půjdou v Plzni na rekonstrukci Sušické i do sociální oblasti

Město Plzeň získá o zhruba 60 milionů korun víc z výběru cizích daní, díky tomu zařadí nové projekty na seznam svých investičních akcí, posílí i oblast školství a sociálních věcí. Polepší si také obvody, získají navíc sedm milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

Rozpočtové opatření schválili ve čtvrtek zastupitelé. Mezi nejvýznamnější akce, na něž půjdou peníze, patří rekonstrukce Sušická – Letkovská ulice a akce I/27 Třemošenský rybník – Orlík. U řady záměrů bude zahájena projektová příprava, například pro třetí pruh v Karlovarské ulici a další.   

„Nad rámec toho, s čím jsme v případě výběru cizích daní počítali, jsme získali 60 milionů korun. K tomu se zdrojově přidaly úspory uvnitř úřadu a příznivé saldo DPH, rozdělujeme tak 78,3 milionu korun. Tyto prostředky můžeme použít na nové akce a  jejich projektovou přípravu,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Podle něj příjmy z daní tvoří nejvýznamnější položku příjmové části rozpočtu města, a proto je nezbytné pravidelně sledovat a vyhodnocovat jejich plnění i meziroční trend. Zatímco aktuální plnění příjmů z daní za rok 2015 vykazuje příznivý vývoj, v úvodu letošního roku sledovalo město opačnou situaci. Za 1. čtvrtletí vykazovalo plnění příjmů z daní o zhruba 14 procent nižší hodnoty než plnění za stejné období roku 2014. Výpadky v plnění zejména u DPH, a to vlivem postupného vyplácení zadržených nadměrných odpočtů, bylo poznamenáno celé první pololetí. V současné době je inkaso DPH zhruba na úrovni loňska a odpovídá výši schváleného rozpočtu. „Druhou významnou daní pro rozpočty obcí po DPH je daň z příjmu právnických osob a právě plnění této daně je ve vztahu k sestavenému rozpočtu na rok 2015 výrazně vyšší. Zlepšené inkaso je odrazem příznivého ekonomického vývoje, což prokázalo plnění této daně v letních měsících, kdy právnické subjekty podávaly daňové přiznání za uplynulý kalendářní rok. Tento trend odpovídá aktuálním prognózám vývoje ekonomiky a s meziročním nárůstem je uvažováno i v návrhu rozpočtu na rok 2016,“ uvedl Pavel Kotas. Očekávané plnění ostatních daní odpovídá schválenému rozpočtu.

Největší částka v rámci rozpočtového opatření, a sice 42 milionů korun, bude určena na zařazení akce III/18019 Rekonstrukce Sušická – Letkovská ulice na seznam investičních akcí rozpočtu magistrátního odboru investic, na akci nazvanou I/27 Třemošenský rybník – Orlík bude navíc uvolněno 20 milionů korun. „Hlavně díky tomuto rozpočtovému opatření financujeme dvě důležité dopravní stavby, a posilujeme tak rozpočet odboru investic. Ostatní položky rozpočtového opatření posilují oblast školství a sociálních věcí,“ uvedl Pavel Kotas. 

Díky vyššímu výběru daní začne odbor investic připravovat také akci nazvanou Vodovod ul. V Hliníku, která souvisí s prodloužením vodovodního řadu do ulice K Losiné a na níž místní občané čekali dlouhou dobu. Podpořeny budou také tři sportovní kluby za reprezentaci města ve vrcholových soutěžích. Zpracovávat se začne i projektová dokumentace k úpravě objektu Dominikánská 12 pro Městskou policii Plzeň, zejména zázemí šaten, uvolněno v rozpočtu na to je 42 tisíc korun, stejně tak bude díky vyššímu výběru cizích daní zaplacena projektová dokumentace ke stavebním a dispozičním úpravám bytového domu U Radbuzy 8, jde o objekt vytipovaný pro sociální bydlení, částka na dokumentaci je 485 tisíc korun. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka