Pěstitelské pálenice zaměřené hlavně na zkapalňování jablek si mohou letos blahopřát. Například destilačním zařízením firmy Sady Schwarz v Břasích na Rokycansku tento rok proteklo už 3200 litrů pálenky, za celý loňský rok to bylo o více než polovinu méně - 1300 litrů. A zhruba pětadvacetiprocentní nárůst zájmu hlásí i malá palírna společnosti L’or Special Drinks v Prádle u Nepomuku. Sady Schwarz investovaly do palírny téměř dva milióny korun. V této částce jsou zahrnuty i úpravy příslušných prostorů. Na litr destilátu musí zákazník přinést třináct až patnáct kilogramů jablek. Sezóna v pálenici začíná s první úrodou třešní, tedy v červenci, vrcholu dosahuje na podzim a poslední plody lidé přivezou na jaře - půjde o jablka, která přežila zimu ve sklepě. "Jablka musí být dozrálá, čím víc, tím líp, nesmí ale už být nahnilá," uzavřel Schwarz.