Pivaři pláčou, unie jim chce vzít klasické pípy

Pivaři na západě Čech pláčou. Evropská unie jim totiž zakáže klasické pípy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pivaři na západě Čech pláčou. Evropská unie jim totiž zakáže klasické pípy.
    Problém je v tom, že evropská unie zakazuje sycení piva vzduchem. Nařizuje používat při čepování plyn. Toto opatření hygienici vítají, pivaři se ale bouří. V řadě českých hospod se totiž stále používá nejlacinější a nejstarší způsob čepování. Ten spočívá v tom, že kompresory stlačují vzduch, který vyhání pěnivý mok ze sudů. Normy evropské unie ale nařizují hospodským, aby používali směs plynů, které zabraňují oxidaci.. Podle Josefa Krýsla, šéfa technického servisu plzeňských pivovarů kompresory nic zdravého nepřinášejí. Nevhodné jsou prý hlavně v restauracích, které mají nízký odbyt piva. Vzduchem se totiž šíří choroboplodné zárodky. Mnohým štamgastům určitě vyvstanou na mysl slova o takzvaně chycaném pivu, které jim přivodilo střevní potíže. I proto unie trvá na sycení směsnými plyny, které naopak choroboplodné zárodky ničí. Proti jsou ale štamgasti. Jak Regionu Plzeň řekl František Vejprava z Plzně, plyny podle jeho názoru jen pivu zkazí chuť. Proto někteří hospodští chystají jakousi fintu. Hospodský z Neurazů na Plzeňsku má už připravené i bomby se směsí, neřekne ale, kdy je začne používat. Udělá to potají a lidé to podle jeho názoru ani nepoznají.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 24.02.2003 00:14




0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka