Pivaři s osvědčením budou moci posuzovat kvalitu

Čeští pivaři budou moci získat oprávnění pro odborné posouzení kvality piva v restauracích. Předpokladem pro získání certifikátu je úspěšné zakončení programu "Trénink senzoriky piva", který dva roky dotuje EU. V ČR jde údajně o ojedinělý projekt, který už absolvovali i obchodníci velkých pivovarů.

Cílená propagace v Plzni

Čeští pivaři budou moci získat oprávnění pro odborné posouzení kvality piva v restauracích. Předpokladem pro získání certifikátu je úspěšné zakončení programu "Trénink senzoriky piva", který dva roky dotuje EU. V ČR jde údajně o ojedinělý projekt, který už absolvovali i obchodníci velkých pivovarů. Světové pivovary za tato školení svých nevýrobních zaměstnanců platí statisíce. Řekl to Jiří Fáměra z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.
Zkoušky jsou tvrdé, úspěšný absolvent dostane certifikát. "Bude schopen posoudit kvalitu piva," řekl Fáměra, který pracoval přes deset let jako vedoucí jakosti a výzkumu Plzeňského Prazdroje. Cena kurzu, 4700 korun na osobu, z toho 3500 korun dotuje Evropská unie. Podle Fáměry se pivo vyrábí kvůli chuti a při jeho rostoucích cenách je důležité naučit se najít kvalitu.
Kromě běžných spotřebitelů, kteří ji chtějí poznat, docházejí na trénink také pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo obchodníci z velkých pivovarů včetně Plzeňského Prazdroje a majitelé minipivovarů. "Pro někoho je to účast na kurzu jenom zážitkem, ale řada lidí se u nás naučila dobře diskutovat a argumentovat," dodal.
Kurz má tři části. Nejprve se účastníci učí rozpoznávat deset významných chutí v pivu. "Co by tam mělo a co nemělo být. Například nepřípustná je oxidační chuť starého piva," dodal Fáměra. Druhou částí výuky je "plnost a hořkost". Například vnímání chlebnatosti piva, tedy faktu, že není vodové. Naposledy se kurzisté naučí rozpoznávat značky. "Z tržní sítě nakoupíme pět celkem sedm vzorků," vysvětlil výzkumník.
Školení začalo loni na podzim. Na jeden kurz může docházet nejvíce deset lidí. Dosud jimi prošlo 40 účastníků, nyní probíhá pátý běh. Zhruba stejný počet jich ale vinou náročnosti odpadl.
Velké pivovary typu SABMiller, který vlastní Plzeňský Prazdroj, si podobné kurzy pro své pracovníky draze kupují anebo mají své systémy. "Výrobáci SAB se jezdí školit do Budapešti," dodal Fáměra. Kromě něj vyučuje zájemce údajně nejlepší český degustátor piva Josef Dvořák a specialista na senzoriku Pavel Čejka, všichni z výzkumného ústavu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.07.2007 16:22



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka