Pivo v Bavorsku se vaří podle normy už 500 let

Při troše zjednodušení šlo o první zákon na ochranu spotřebitelů. V roce 1516 bavorský kníže Vilém IV. rozhodl, že si tamní pivo zaslouží jasná pravidla výroby. Aby jej někdo na území Bavorska mohl takto nazývat, musel použít pouze tři suroviny: vodu, chmel a ječný slad. S drobnou úpravou z počátku 20. století platí tzv. Reinheitsgebot dodnes. Stále je přitom zdrojem vážných diskuzí, jak ukazuje příklad současného pivního trhu v Německu.

Cílená propagace v Plzni


Při troše zjednodušení šlo o první zákon na ochranu spotřebitelů. V roce 1516 bavorský kníže Vilém IV. rozhodl, že si tamní pivo zaslouží jasná pravidla výroby. Aby jej někdo na území Bavorska mohl takto nazývat, musel použít pouze tři suroviny: vodu, chmel a ječný slad. S drobnou úpravou z počátku 20. století platí tzv. Reinheitsgebot dodnes. Stále je přitom zdrojem vážných diskuzí, jak ukazuje příklad současného pivního trhu v Německu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
22.04.2016 11:17



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka