Dnes se představí na nádvoří plzeňského pivovaru tradiční česká zabijačka. Gastronomický program doplní masopustní veselice v Návštěvnickém centru, kde vystoupí skupiny Mladina, Skanzen Škoda Plzeň, Plzenští heligonkáři a Okii Band Jana Vimra. Zabijačka se koná v den Masopustu v pivovaru už posedmé v řadě a začne po páté hodině po skončení průvodu masopustních masek a maškar na náměstí Republiky.
„Stejně jako v předešlých letech, i letos očekáváme, že masopust přiláká do pivovaru stovky lidí. Na Spilce nabídneme vepřové hody, na nádvoří předvedou dva řezníci zručnost, která se dědí po generace a která patří k životu českých lidí stejně jako plzeňské pivo. Řezníci navíc pro návštěvníky okomentují porážku přibližně 120 kg prasete, ze kterého připravíme polévku, zabijačkový guláš a samozřejmě tadiční jídla, jako například jitrnice nebo prejt,“ říká Richard Marek z restaurace Na Spilce, která zajišťuje gastronomickou stránku programu.
Zabijačkové lahůdky nabádnou stánky na nádvoří pivovaru už od 11 hodin dopoledne. Jitrnice či prejt nebudou chybět ani v Návštěvnickém centru na masopustní veselici. V teple restaurace Na Spilce si návštěvníci z Čech i zahraničí budou moci vychutnat speciální zabijačkové menu skládající se například z jitrnicového a jelítkového prejtu podávaného s dušeným zelím a šťouchanými brambory. Menu bude obsahovat také ovarovou směs mas s hořčicí a křenem, ale také škvarkové a zelné placky. Tradičční česká kuchyně vždy nabízela jako dezert marcipán nebo krajovou specialitu - chodské koláče. Ani jedna z těchto lahůdek nebude chybět ani tento rok. Čepovat se bude samozřejmě plzeňský ležák Pilsner Urquell.