Plicní klinika v Plzni zve v pondělí na vyšetření zdarma

Klinika pneumologie a ftizeologie FN Plzeň se připojila ke Světovému dni spirometrie. Zájemce o vyšetření plicních funkcí zve v pondělí 27. června 2016 do Laboratoře funkční diagnostiky, kde od 15,00 do 17,00 proběhne bezplatné provedení spirometrického vyšetření plic.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na světě trpí chronickým respiračním onemocněním odhadem miliarda lidí. Z toho 210 milionů lidí má CHOPN a 3 miliony na jeho následky ročně zemřou. Astmatem trpí kolem 300 milionů lidí, je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí, s výskytem přesahujícím 10%. V České republice trpí dýchacími obtížemi odhadem 20 procent populace.

Spirometrie je jednoduché a nezatěžující vyšetření, kterým se měří plicní funkce. Může upozornit na počínající plicní onemocnění. Bez spirometrie lékař často onemocnění objeví až v pozdních fázích, kdy se jeho léčba stává složitou a méně úspěšnou. Jde o vyšetření, které mohou absolvovat lidé bez omezení věku, u dětí je základní spirometrie obvykle proveditelná již od věku 3-4 let. K dispozici jsou dnes i metody pro vyšetření nespolupracujících menších dětí.

O provedení spirometrie by se měli přihlásit především lidé s vleklým kašlem, jakýmkoli pocitem zhoršení dechu při námaze nebo v klidu, a také při pocitu tísně nebo bolesti na hrudníku.


Rizikové faktory pro plicní nemoci: 

Kouření tabáku

Pasivní kouření

Znečištění ovzduší – venkovního prostředí

Znečištění vzduchu v budovách

Pracovní prostředí (částice, plyny, dýmy, kouř)

Rizikové faktory v dětství (nízká porodní váha, kouření v těhotenství, kvalita vzduchu uvnitř i venku)

Výživa, nedostatek pohybu

Genetika



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka