Plzeň bojuje s divočáky: Přijďte na odstřel a získáte dotaci!

Město Plzeň čelí problému s rostoucím počtem divočáků na svém území. Radní schválili dotační program pro myslivecká sdružení, která dostanou 3 000 Kč za každého odstřeleného divočáka. Cílem je snížit jejich počet a škody na majetku obyvatel. Tato opatření však vyvolávají debatu mezi veřejností a odborníky na ochranu přírody.

Jarní servisní akce AUTO CB

V poslední době se město Plzeň potýká s problémem rostoucího počtu divočáků, kteří pronikají do zastavěného území a páchají zde škody na majetku obyvatel. Město se rozhodlo vstoupit do situace a přijít s podpůrným opatřením, díky němuž by se mělo snížit množství těchto nepříjemných návštěvníků. Radní schválili nový dotační program, jehož cílem je motivovat myslivce k intenzivnějšímu odstřelu divočáků v okolí Plzně. Zahájení tohoto programu nyní vyvolalo silnou reakci veřejnosti i mnoha odborníků.

Dotace ve výši 3 000 korun za kus bude poskytnuta mysliveckým sdružením, pokud během probíhající lovecké sezóny odloví o 15 procent divočáků více než v předchozím roce. Město má pro tuto iniciativu připravenou částku 300 tisíc korun, která ale může být navýšena v případě úspěšné realizace projektu.

Divoká prasata v Plzni páchají nemalé škody na místním majetku, a to především na Bílé Hoře, Doubravce, Loktech, Roudné, Sylvánu, Valše a v okolí fakultní nemocnice Lochotín. Divočáci často pronikají na skládky v okolí zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, kde se krmí odpadky, ovoce a ořechy. Neudržované zahrady pak těmto zvířatům poskytují skrýše, takže mají ideální podmínky pro svůj život přímo u nás.

Mnozí občané Plzně uvítali rozhodnutí radnice podpořit odstřel divočáků, avšak experti na ekologii a ochranu přírody se obávají, že snaha snížit počet divočáků v blízkosti města může mít nežádoucí následky. Rychlá redukce počtu jedinců může způsobit destabilizaci populace a přinést nové problémy v podobě zvýšené konkurence přeživších jedinců a v neposlední řadě také zvýšeného rizika nákazy různými nemocemi nebo parazity.

Úřady i odborníci neustále hledají vhodná řešení, jak zamezit přemnožení divočáků v okolí Plzně a zároveň zachovat ekologickou rovnováhu. Navržený dotační program může být jedním z kroků, díky kterým se město zbaví zvýšeného počtu divočáků, avšak je třeba dbát na správnou realizaci a retušování s ohledem na dopady na přírodu.

Společné úsilí města Plzně, mysliveckých sdružení a odborníků na ochranu přírody může přispět k efektivnímu řešení problému s přemnožením divočáků v okolí Plzně a zajistit bezpečí obyvatel a jejich majetku.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 08:39



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka