Plzeň chce dotaci na domovníky i asistenty prevence kriminality

Plzeň požádala o dotaci na pět svých projektů v oblasti prevence kriminality.

Jarní servisní akce AUTO CB

Podporu ve výši 1,54 milionu korun chce získat z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky, konkrétně to má být na asistenty prevence kriminality i domovníky v lokalitě Plac, na projekt nazvaný I prevence může být legrace, na rozšíření kamerového systému na území prvního městského obvodu i na vybavení prostor nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Vzducholoď.

„Podání žádostí předcházel vznik Koncepce prevence kriminality a protidrogové prevence města Plzně pro roky 2016 až 2020. Dokument obsahuje bezpečnostní analýzu, části věnované prevenci kriminality, protidrogové politice, primární prevenci rizikového chování i finančnímu zajištění těchto oblastí v rámci města Plzně. Strategická část pak zahrnuje 11 hlavních priorit a na ně navázaná opatření,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Naplnit jednotlivá opatření má pomoci právě i pět projektů v celkové hodnotě 2,16 milionu korun, na něž město před pár dny požádalo ministerstvo vnitra o dotaci. 

Projekt Asistent prevence kriminality Plzeň realizuje díky podpoře ministerstva vnitra od roku 2014, prioritně cílil na lokalitu „Plac“ neboli blok ulic Plachého a Korandova. „V uvedené lokalitě došlo k výraznému zklidnění stávajících problémů, z tohoto důvodu byla koncem roku 2015 činnost asistentů více směřována také do okolí dané lokality, tzn. do okolí CAN Plzeň a ostatních přilehlých ulic, tedy do Tylovy, Kotkovy, Koperníkovy, Husovy i do přilehlého Husova parku. V tomto nastavení bude projekt pokračovat také v roce 2016,“ přiblížil Aleš Průša z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně. Celkové náklady na projekt jsou 666 tisíc korun, z toho dotace činí 516 tisíc korun, podíl města 150 tisíc korun.

Projekt I prevence může být legrace cílí na děti ve věku osm až 20 let ze sociálně vyloučeného prostředí, připravuje pro ně celkem dva šestidenní táborové pobyty. Pořádat je budou organizace Ponton, z. s. a Společnost Tady a teď, o. p. s. Během pobytu budou u dětí a mladých lidí systematicky (individuálně i kolektivně) posilovány hodnoty a dovednosti, jako je odpovědnost za vlastní jednání, umění říci ne, rozpoznání rizikových situací a schopnost se v nich včas orientovat, role oběti a výhody a nevýhody problematického jednání. Celkové náklady jsou ve výši 151 650 korun, z toho dotace je ve výši 120 tisíc korun, podíl města činí 31 650 korun.

Projekt Domovník – preventista v Plzni byl poprvé realizován v roce 2015, cílil na vytipované bytové domy v majetku města na adrese Plachého 44 a 46, které se nacházejí v rizikové lokalitě Plac. „V letošním roce projekt řeší zavedení pozice celkem pěti domovníků – preventistů v každém z vybraných bytových domů. Ve spolupráci s magistrátním bytovým odborem byly vybrány bytové domy v majetku města Plzně na adrese Korandova 7 - 11 a Jablonského 38, 40 v lokalitě Petrohrad,“ přiblížil Aleš Průša. Pozice domovníka – preventisty bude klíčovou v komunikaci mezi nájemníky, asistenty prevence kriminality, Městskou policií Plzeň a bytovým odborem magistrátu včetně správce objektů - Obytnou zónou Sylván, a to při řešení základních otázek bezpečnosti, pořádku v domě a v jeho bezprostředním okolí. Celkové náklady na projekt jsou 264 tisíc korun, z toho dotace 219 tisíc korun, podíl města 45 tisíc korun.

Další z projektů, Vybavení nových prostor NZDM Vzducholoď, se týká nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. To poskytuje bezplatně sociální službu mladým lidem nacházejícím se v nepříznivé sociální situaci a ohroženým sociálním vyloučením. Klub fungoval do 31. ledna 2016 v lokalitě Plzeň – Lobzy, od 1. února 2016 je provozován v lokalitě Plzeň – Petrohrad. Klub nabízí formou individuální a skupinové práce svým klientům preventivní činnosti, kterými jsou například volnočasové aktivity, sociální poradenství, preventivní workshopy, doprovod na úřady, policii či jiné instituce, bezplatné právní poradenství, krizová intervence atd. Projekt předpokládá náklady ve výši 167 tisíc korun, přičemž dotace by měla činit 135 tisíc korun a podíl města 32 tisíc korun.

Rozšíření kamerového systému na území Městského obvodu Plzeň 1 počítá s osazením dvou kamerových bodů v sídlišti Lochotín, a to v oblasti parku U Bazénu a v sídlišti Roudná - u křižovatky ulic Na Roudné a Plánská. „V uvedených lokalitách dochází k častým projevům narušování veřejného pořádku, zejména majetkové a jiné pouliční kriminality a nerespektování vyhlášek města Plzně. Řeší se zde případy narušování nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství. Umístění kamer pomůže státní i městské policii v odhalování přestupkové a trestné činnosti, zejména majetkové,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký. Celkové náklady jsou 911 197 korun, dotace ministerstva je ve výši 550 tisíc korun, podíl města 367 197 korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka