Plzeň chce přispět na obnovu třech domů

Radní odsouhlasili příspěvek ve výši 290 tisíc korun na zhotovení kopií historických špaletových oken v domě na náměstí Republiky 7, jenž je kulturní památkou a podílí se na charakteru a hodnotě Městské památkové rezervace Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Návrh na dotaci musí ještě schválit zastupitelé.

„Rekonstrukcí souboru truhlářských výplní ve 2. a 3. nadzemním podlaží hlavního průčelí měšťanského domu bude zahájena obnova původního architektonického vzhledu této významné kulturní památky,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Odborná řemeslná obnova domu v roce 2017 představuje celkové náklady 751 tisíc korun.

Dům byl postaven v letech 1906–1907 podle návrhu architekta Kamila Hilberta. Jeho součástí byl i charakteristický vzhled hlavního průčelí v secesním slohu s novogotickými architektonickými prvky včetně sochařské výzdoby.

Město hodlá přispět 300 tisíci korunami na opravu soch u vily Marie

Radní souhlasili spříspěvkem 300 tisíc korun na opravu soch u secesní vily Marie (Kestřánkova vila) vKarlovarské ulici, která je nejcennější secesní památkou vPlzni. Postavena byla vroce 1897, autorem je plzeňský rodák Franz Krásný, absolvent architektury na vídeňské Akademii výtvarných umění. Návrh na dotaci musí schválit zastupitelstvo.

Vzácná vila vobdobí socialismu zpustla, vpolovině 90. let 20. století provedl předcházející majitel rekonstrukci, která řadu věcí spíše poškodila. „Nynější vlastník se rozhodl pro postupné opravy vily. Prvním krokem bude oprava sochařské výzdoby. Jde o sochu dudáka sedícího na pylonu zábradlí terasy od sochaře Jaroslava Meixnera, dále dvojici ženských hlav na schodišťové věži a dvojici reliéfů sanděly a slunečnicemi. Technický stav těchto sochařských prvků je havarijní,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Rozpočet na provedení této etapy stavebních prací činí 356 tisíc korun.

Plzeň hodlá poskytnout dotaci na obnovu oken v bývalé papírně

Radní chtějí poskytnout 150 tisíc korun na opravu 18 historických kovových oken v hale bývalé papírny Piette. Celkové náklady na tuto, III. etapu, činí bezmála 390 tisíc korun. Návrh bude schvalovat ještě zastupitelstvo. 
 

„Pokud by se oprava co nejdříve neuskutečnila, došlo by k nevratnému poničení autentických oken a vzrostly by neúměrně náklady na jejich rekonstrukci,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Areál papírny představuje unikátní příklad kvalitní a precizní průmyslové architektury konce 19. století. Jednotlivé objekty vznikaly postupně, nejstarší a nejcennějšíbyly postaveny v letech 1871 – 1873 vanglickém industriálním stylu. Papírna neslouží již delší dobu původnímu účelu, řada objektů je opuštěná a chátrá. Vbývalé budově finální úpravy papíru začaly první opravy, nyní by měla být provedena III. etapa obnovy historických industriálních kovových oken.

foto: mapy.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka