Plzeň chce projekčně připravit úpravy v obratištích tramvají, ušetří provozní náklady

Rada města Plzně souhlasila s provedením úprav v obratištích tramvají, a sice v oblasti Malesická, Skvrňany a Košutka, chce tak vyřešit dlouhodobé potřeby odstavování a údržby tramvají v západní části tramvajové sítě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Úpravy obratišť významně sníží provozní náklady na MHD a zároveň jejich vybudování umožní, v případě podobných povodní jako v roce 2002, obsluhovat nezávisle na vozovně na Slovanech tramvajemi i západní břeh Radbuzy, tedy Bory, centrum, Skvrňany, Košutku a Lochotín, i když by byl uzavřen pro jejich provoz most U Jána. 

„Na základě vybraného technického řešení víme, že za cenu jednorázových investičních nákladů, tedy provedením úprav v obratištích tramvají, můžeme dosáhnout toho, aby každoročně byly sníženy provozní náklady plzeňské MHD – respektive byla snížena výše úhrady prokazatelné ztráty PMDP. Nejdražší doprava je totiž ranní výprava tramvajových souprav na Lochotín, Košutku, Skvrňany, kdy ze Slovan je vypravována řada prázdných tramvají, které pak první cestující vezou až po výjezdu po 5:15 z toček na Košutce či Skvrňanech. Rozhodnutí o úpravách v obratištích je předpokladem pro rozhodnutí o podobě a velikosti tramvajové vozovny, o které bude rada a zastupitelstvo ještě jednat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Budoucí financování realizace úprav v obratištích zatím není kryto rozpočtem města Plzně ani jeho rozpočtovými výhledy, zajištění peněz bude předmětem dalších jednání. V zásadě jsou tři možné varianty, řešení financování investic z rozpočtu města a jeho organizací, řešení financovaní prostřednictvím investice PMDP, vyhledání a získání zdrojů z dotací EU či státu. Odhadované náklady na úpravu obratiště Malesická je ve výši 1,5 milionu korun, na obratiště Zadní Skvrňany ve výši 60 milionů korun (umožní odstav 11 tramvajových souprav) a v případě Košutky u vybrané menší varianty (umožní odstav 14 tramvajových souprav) ve výši 180 milionů korun. Z hlediska úspory provozních nákladů je pro město klíčová realizace úpravy obratiště na Košutce.  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka