Plzeň chce zvýšit bezpečnost Americké ulice, chystá opatření. Poprvé policisté vyrazili v pátek

Několik opatření ke zvýšení bezpečnosti v ulici Americká přijímá město Plzeň. První z nich se uskutečnilo v pátek 18. prosince večer. Kolem dvou desítek státních i městských policistů provedlo kontroly vybraných barů a nočních podniků, preventivní akce se zúčastnil také primátor města Martin Zrzavecký.

Cílená propagace v Plzni

Víkendová kontrola nezůstane ojedinělá, bude se nárazově opakovat. Potlačit krádeže, pouliční bitky i další projevy násilí na jedné z nejrušnějších ulic ve městě má pomoci také posílení kamerového systému, k němuž dojde na začátku roku 2016. 

„Máme vyhodnoceno, že Americká je dlouhodobě největším problémem z pohledu bezpečnosti a mladých lidí. Jde o ulici, která nabízí bohatou zábavu, s ní jsou ale bohužel spojeny problémy. Naším cílem je stabilizovat situaci. Nechceme už dál přihlížet tomu, že tam v pátek a sobotu jsou návštěvníci přepadáváni, místo je kolbištěm pro pěstní souboje, že tam dochází k drobným krádežím,“ vysvětlil primátor. Ten se akce účastnil i proto, aby podpořil státní a městskou policii, ukázal, že za policisty „stojí“. Oblast bezpečnosti má ve své gesci. 

Páteční akci předcházelo jednání s provozovateli nočních klubů v dané lokalitě. „Sešli jsme se s nimi na konci listopadu. Z jedenácti jich přišlo pět, dohodli jsme kontrolu jejich podniků. Současně jsme obdrželi informace obyvatel z Resslovy ulice, kteří upozornili na hluk jednoho z klubů. Pátek proto byl zaměřen zejména na tyto podniky,“ řekl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně. 

Podle ředitele plzeňské policie Pavla Krákory byl hlavním cílem páteční akce průzkum situace a skupin návštěvníků. „Americká se od závažné trestné činnosti posunula k pouličním bitkám, násilí vyprovokovanému skupinami cizinců,“ uvedl. Policie potřebovala mimo jiné ověřit informaci, že problémy v lokalitě dělají často rumunští občané, k dispozici proto byl policista se znalostí rumunštiny. Zjišťoval, z jakého prostředí cizinci přicházejí, co je vede k návštěvě Plzně. „Chceme mezi tyto občany dostat informaci, že umíme pracovat i v oblasti menšin,“ uvedl Pavel Krákora. 

Preventivní akci všichni zúčastnění v následujících dnech vyhodnotí, bude se jednat i o možném posílení dohledu. „Za zvýšení dohledu budeme rádi, potřebujeme ale i součinnost dalších složek, jako jsou Česká obchodní inspekce, hasiči a další. Klíčová je také spolupráce provozovatelů podniků, i jimi přijatá opatření jsou důležitá,“ uvedl Michal Rybáček, zástupce velitele Městské policie Plzeň. Zklidnit situaci i zlepšit pořádek o víkendu by například pomohl zákaz podniku vynášet sklo na ulici, pomohlo by zajištění dohledů u vstupů a jiné. V rámci Městské policie Plzeň nyní o víkendech slouží v lokalitě dvoučlenná hlídka a dva psovodi se psy. Kromě Americké zajišťují pořádek i v bočních ulicích. 

Pomoci Americké ulici má i posílení kamerového systému. V Plzni je více než 100 kamer, záznamy z nich výrazně pomáhají při šetření dopravních nehod, přestupků, trestných činů. „Na Americké jsou nyní dvě kamery, jedna ve spodní části u kruhového objezdu, druhá u pomníku, jejich hlavním cílem je monitorovat dopravu. Nově v horní polovině umístíme kameru v HD kvalitě rozlišení, jejím cílem nebude sledovat dopravu, ale situaci, tedy právě činy jako jsou pouliční potyčky a další,“ dodal primátor.    



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka