Plzeň dá dotaci na opravy portálů domu na náměstí Republiky i na další objekty

Zastupitelé schválili dotaci 300 tisíc korun na opravy tří kamenných portálů, ostění oken a výrobu a osazení vstupních vrat domu čp. 97 na náměstí Republiky 9.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stavba je nemovitou kulturní památkou v území Městské památkové rezervace Plzeň a její vlastníci ji ve spolupráci s památkáři postupně opravují. Oprava zlepší celkový stav domu, přitom zůstanou zachovány historické a památkové hodnoty a zlepší se i prostředí historického jádra městské památkové rezervace. Kromě toho město dá dotaci 100 tisíc korun na obnovu střechy hospodářského objektu usedlosti v Černicích, 100 tisíc korun na rekonstrukci domu v Bezručově ulici a 150 tisíc korun na opravu vnitřních křídel a rámů oken usedlosti Rolnické nám.      

„Co se týká domu na náměstí Republiky 9, má být letos dokončena oprava uličního průčelí domu, která zahrnuje i restaurování tří kamenných portálů a dvou kamenných okenních ostění. Dále budou vyrobena a poté osazena dřevěná slohová vrata do vstupního portálu. Kamenné prvky tvoří významný památkově a architektonicky hodnotný soubor portálů v rámci historického jádra městské památkové rezervace. Celkové náklady na provedení rekonstrukce uliční fasády 1. nadzemního podlaží objektu činí 477 tisíc korun,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Částkou 150 tisíc korun podpoří město i opravu venkovské usedlosti v Lobzích čp. 2, Revoluční 71, již vlastní společnost Stromky H+T. Peníze mají být použity na obnovu vnitřních křídel a rámů špaletových oken obytného stavení. Celkové náklady na plánované opravy v roce 2017 představují 279 tisíc korun bez DPH. Majitelka venkovské usedlosti čp. 28, Selská náves 3 v Černicích pak získá dotaci 100 tisíc korun na obnovu střešního pláště bývalého objektu chlévů, kde celkové náklady bez DPH činí 445 tisíc korun.

V případě domu čp. 152 v Bezručově ulici 7 budou peníze použity na obnovu střechy, západního štítu a oken ve dvorním průčelí. Městský činžovní dům postavil na úzké protáhlé středověké parcele roku 1913 plzeňský stavitel Ferdinand Kohout. Architektonicky představuje období strohé secese přecházející do moderny. Pro rok 2017 vlastníci nemovitosti ve spolupráci s památkáři plánují dokončení obnovy vnějšího pláště domu, sedlové střechy, fasád západního štítu a historizujících dřevěných oken ve dvorním průčelí, celkové náklady činí 1,391 milionu korun.

foto: mapy.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka