Plzeň má koncepci prevence kriminality a protidrogové prevence, stanoví deset priorit

Zastupitelé schválili Koncepci prevence kriminality a protidrogové prevence města Plzně pro léta 2016 až 2020.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dokument, který obsahuje bezpečnostní analýzu a stanoví celkem deset priorit pro oblast prevence kriminality a protidrogové prevence, je podkladem města při žádostech o dotace z programů Ministerstva vnitra České republiky. Koncepce doplňuje nově vzniklou Strategii bezpečnosti města Plzně na léta 2016 – 2018. 

„Dokument obsahuje bezpečnostní analýzu, části věnované prevenci kriminality, protidrogové politice, primární prevenci rizikového chování i finančnímu zajištění těchto oblastí v rámci města Plzně. Strategická část pak zahrnuje deset hlavních priorit a na ně navázaná opatření,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Součástí dokumentu je například i přehled finančních prostředků vynaložených v letech 2013 až 2015 v oblasti prevence kriminality a protidrogové prevence, kdy v roce 2013 to bylo 4,333 milionu korun, předloni 4,362 milionu korun a loni 4,462 milionu korun.

Mezi deset priorit, které bude město pomocí řady opatření naplňovat, patří: Podpora projektů situační prevence, Podpora aktivit zaměřených na zvyšování bezpečí ohrožených skupin obyvatel zejména seniorů a handicapovaných osob, Podpora aktivit zaměřených na zmírňování důsledků chudoby a snižování předlužení obyvatel, Programy sociální prevence v návaznosti na systém sociálního bydlení s důrazem na osoby ohrožené sociálním vyloučením, Bezpečnost v sociálně ohrožených lokalitách, Podpora rozvoje nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, Podpora primární prevence rizikového chování na školách a preventivních programů pro děti a mládež ohrožené rizikovým chování, případně předčasným odchodem ze systému vzdělávání a pro jejich rodiny, Nastavení efektivního financování a podpory služeb v protidrogové oblasti, Vytvoření komplexní sítě služeb pro všechny kategorie osob ohrožených závislostí, Aktivní spolupráce a informovanost v oblasti prevence kriminality a protidrogové prevence. 

K dosažení priorit má pomáhat řada opatření, například by měly být na území města posíleny ambulantní služby v oblasti péče o děti a mladistvé do 18 let ohrožené závislostmi a zároveň pro jejich rodinné příslušníky a další. Naplnit jednotlivá opatření má pomoci také pět projektů v celkové hodnotě 2,16 milionu korun, na něž město nedávnost požádalo o dotaci na  ministerstvu vnitra. Podporu chce na asistenty prevence kriminality i domovníky v lokalitě Plac, na projekt nazvaný I prevence může být legrace, na rozšíření kamerového systému na území prvního městského obvodu i na vybavení prostor nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Vzducholoď v lokalitě Petrohrad. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.04.2016 10:12



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka