Plzeň netradičně představuje své základní školy

Město Plzeň prezentuje unikátní formou svých 26 základních škol, které navštěvuje více než 14 tisíc žáků.


Veškerá školská zařízení včetně dvou samostatných školních jídelen poprvé představuje na celkem deseti venkovních výstavních panelech umístěných v Riegrově ulici. Expozice nazvaná Škola základ života je k vidění až do pátku 29. června. Záštitu nad výstavou udělila náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

„Základní školy zřizované městem jsou krásné, zajímavé a každá má svou historii i svůj osobitý styl. Naše školy mají různá zaměření, ať sportovní, umělecké či zaměřené na výuku cizích jazyků. Všechny mají ale jedno společné, a tím je tým učitelů a dalších pedagogických a nepedagogických zaměstnanců, kteří se snaží vychovat z našich dětí zodpovědné a samostatné osobnosti. Úkol to není vůbec lehký. Šestadvacet našich základních škol totiž navštěvuje více než 14 tisíc žáků a jejich počet v současné době stále roste,“ připomněla při zahájení výstavy náměstkyně Eva Herinková.

„Ve školách zřizovaných městem Plzní učí 1250 učitelů společně s asistenty pedagogů a vychovateli ve školních družinách. Na fungování škol se dále podílí téměř 500 provozně technických zaměstnanců a oběd našim žákům vaří každý školní den 160 kuchařů. Zastavení u příběhů škol nám všem připomene, jak je škola pro nás důležitá a uvědomíme si, co pro nás znamenali a znamenají učitelé i další pracovníci našich škol,“ doplnila Dagmar Škubalová, vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Výstava představuje poprvé příběhy všech 26 základních škol a dvou samostatných školních jídelen zřizovaných městem Plzeň. Zájemci se o škole dozvědí základní informace (adresa, webové stránky školy, celkový počet žáků), popis historie školy, vybavení, kroužky a další akce pro děti. Informace jsou doplněny fotografií školy. Příběhy některých škol dokreslují osobní střípky žáků. Cílem výstavy bylo přiblížit význam základního školství ve společnosti a také ocenit práci pedagogů škol.
 
Slavnostní vernisáže výstavy se v pondělí 4. června, kterou doprovodilo vystoupení dětí kroužku lidových písní a tanců z Bolevecké základní školy Plzeň Boleváček, za město Plzeň zúčastnila náměstkyně Eva Herinková, dále senátor a starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner či děkan Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Randa a další hosté.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.06.2018 18:37



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka