Plzeň podpoří sportovní reprezentanty, kluby i akce

Individuální sportovce, kteří reprezentují Českou republiku a jsou špičkou ve svém odvětví, podpoří město Plzeň. Konkrétním reprezentantům poskytne neinvestiční dotace.

Jarní servisní akce AUTO CB

Peníze rozdělí díky novému dotačnímu programu, který město vyhlásilo letos v červnu. Celkem na podporu vyčlenilo částku 1,6 milionu korun. Dotace tak poputuje například k úspěšným plzeňským kajakářům, lukostřelcům a dalším.

„Naším cílem je podpořit reprezentanty v individuálním sportu, kteří dosáhli významných sportovních mezinárodních úspěchů nebo významných úspěchů v rámci nejvyšších národních soutěží v období od 1. 9. 2022 do 21. 8. 2023. Peníze jim mají pomoci pokrýt část nákladů spojených se zajištěním sportovní přípravy a absolvování závodů a soutěží,“ přiblížil Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast sportu. Nový dotační program vychází z Koncepce sportu města Plzně na léta 2021 až 2030.

Z rozhodnutí Komise pro sport a mládež Rady města Plzně bude podpořeno 36 žadatelů, rozdělena mezi ně bude částka 1 218 606 korun. Mezi podpořenými sportovci jsou například úspěšná stolní tenistka Lucie Sýkorová, kanoista na divoké vodě Jan Šindelář, lukostřelkyně Monika Továrnická, Veronika Voříšková, jež se věnuje crossfitu, jachtař Vojtěch Cibulka, rychlostní kanoisté Ondřej Vísner a Karolína Voříšková a další.

Radní souhlasili s podporou organizátorů sportovních akcí

Rada města Plzně souhlasila s poskytnutím dotací organizátorům řady sportovních akcí. Je mezi nimi například pořadatel mezinárodního turnaje pro mladé hráče stolního tenisu či organizátor mistrovství České republiky v badmintonu. Rozděleno má být 310 tisíc korun mezi devět sportovních akcí. Záměr musí schválit zastupitelé.

„Vyhlásili jsme dotační program s názvem Podpora sportovních akcí na území města Plzně pro rok 2023. Jeho prostřednictvím chceme pomáhat sportovním organizacím, které pořádají nejrůznější klání pro sportovce všech věkových kategorií, a tím jednak pomoci organizátorům a také zatraktivnit nabídku sportovních akcí, které se v Plzni konají pro veřejnost,“ uvedl radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek. Doplnil, že žádosti jsou přijímány od března až do konce letošního listopadu. Průběžně je projednává Komise pro sport a mládež Rady města Plzně a jejich doporučením se pak zabývá rada města a posléze je schvaluje zastupitelstvo. „Celkem budou během letošního roku na podporu organizátorů sportovních akcí rozděleny čtyři miliony korun. Podpořeno už bylo cca 50 subjektů, s dalšími nyní souhlasili plzeňští radní, konečné schválení však bude na zastupitelích,“ informoval dále Tomáš Morávek.

Radní na svém zasedání 19. října souhlasili s poskytnutím dotace ve výši 80 tisíc korun České asociaci stolního tenisu na pořádání mezinárodního sportovního klání mladých stolních tenistů ve věkové kategorii 13 až 15 let. Jednalo se o první ročník European Youth Series Czech open Plzeň 2023, konal se od 13. do 15. října ve sportovní hale Krašovská, jeho výsledky byly počítány do evropského okruhu pro hráče a hráčky kategorií U13 a U15, a proto do Plzně přijelo 150 účastníků z 13 zemí.

Dotace ve výši 50 tisíc korun má být určena Západočeskému badmintonovému svazu, který na začátku října, také ve sportovní hale Krašovská, uspořádal badmintonové Mistrovství České republiky klubů do 19 let. Účastnilo se ho 150 hráčů z 16 klubů.

Mezi dalšími navrženými příjemci dotací jsou například TJ Sokol Malesice jako organizátor dětského fotbalového turnaje či TJ Slavoj Plzeň, který je pořadatelem dvou akcí – tradičního plzeňského závodu Grand Prix ve vzpírání pro juniorské, mužské i veteránské kategorie – a největšího závodu v Plzeňském kraji v moderní gymnastice, nebo sportovně-střelecký klub policie RAPID Plzeň, jenž pořádá každý rok Grand Prix RAPID Plzeň – závody ve sportovní střelbě vzduchových zbraní.

Rada schválila dotace pro sport

Plzeň vyhlásí dotační program s názvem Podpora sportu a tělovýchovy včetně podpory hendikepovaných sportovců pro rok 2024. Na svém zasedání to schválila Rada města Plzně.

„Cílem programu je podpořit formou dotace tělovýchovné subjekty při krytí provozních nákladů na sportovní činnost. Smyslem je rovněž podpořit neziskové organizace, které mají omezenou možnost získání finančních prostředků z vlastních zdrojů, a aktivity, které zajišťují aktivní využití volného času občanů, především dětí a mládeže,“ popsal Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Radní připomněl, že u dotačního titulu však nyní dochází k zásadní změně, kdy již žadatel nebude moci podat žádosti do kategorie C – sportovní akce. „Pro pořadatele sportovních akcí byl vypsaný samostatný dotační titul,“ doplnil Tomáš Morávek.

Žadatelem může být pouze organizace vykazující sportovní činnost na území města Plzně. Celková výše podpory vypsaného dotačního programu činí minimálně 15 milionů korun, přesná výše záleží na schváleném rozpočtu města Plzně pro rok 2024. Na jednu žádost lze obdržet maximálně 750 tisíc korun.

Sportovní klub obdrží od města finance na organizaci mistrovství světa

Město Plzeň z rozpočtu odboru sportu podpoří poskytnutím individuální dotace Klub orientačních sportů (KOS) Slavia Plzeň, který bude příští rok organizovat v Plzni juniorské mistrovství světa v orientačním běhu. Sportovní klub od města obdrží 250 tisíc korun. Dotaci bude ještě schvalovat zastupitelstvo. Závod se v Plzni bude konat od 30. června do 6. července 2024. Město počítá s podporou tohoto mistrovství světa i v příštích letech.

„Podporu od města využije klub výhradně v roce 2023 především na pořízení podkladových materiálů, které využije pro přípravné kempy v letošním roce, ale i při závodu v roce 2024. Jde především o tvorbu speciálních map pro závody a také pro tréninky,“ popsal Tomáš Morávek, radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy. Doplnil, že z dotace pořadatelé nakoupí také například velkostany, logistické vybavení pro uskladnění materiálu či elektronický hardware pro měření a sledování průběhu závodu.

V rámci mistrovství světa bude KOS pořádat pět závodů, dva sprintové a dva pěší a čtyři pro doprovod a veřejnost. Zahajovací ceremoniál a vyhlášení se uskuteční v amfiteátru na Lochotíně.

Město Plzeň podpoří dotacemi čtyři sportovní kluby

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotací v celkové výši 320 tisíc korun čtyřem plzeňským sportovním klubům. Žádosti o dotace podal Atletický klub Škoda Plzeň z. s., Lukostřelecký klub Arcus Plzeň, z. s., Tělovýchovná jednota Plzeň-Litice, z. s. a oddíl Judo SG Plzeň, z. s. Finance půjdou na úhradu nákladů při účastech v zahraničních soutěžích nebo zkvalitnění sportovní přípravy. Návrh budou ještě schvalovat zastupitelé.

Atletický klub požádal o příspěvek ve výši 100 tisíc, který chce využít na zajištění účasti juniorského týmu na Poháru mistrů Evropských zemí v atletice. „Družstvo juniorů a juniorek bylo nominováno na tento pohár jako nejlepší tým České republiky za rok 2022,“ vysvětlil Tomáš Morávek, radní města pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy s tím, že kvůli pravidlům na této vrcholové akci bude muset klub pro tým zajistit kompletně nové klubové oblečení, ubytování, dopravu, stravu a řadu dalších organizačních povinností.

Lukostřelecký klub ARCUS požádal o individuální dotaci ve výši 50 tisíc, aby dvě lukostřelkyně – Julie Krettová a Eliška Fialová mohly Českou republiku reprezentovat na zahraniční soutěži. „Obě dívky nás úspěšně reprezentovaly na mezinárodní studentské akci Gymnaziáda v brazilském Riu,“ doplnil Tomáš Morávek.

Radní města Plzně na svém jednání 19. října 2023 dále souhlasili s poskytnutím dotace ve výši 100 tisíc korun Tělovýchovné jednotě Plzeň-Litice, aby se mohla účastnit soutěže Euro Hockey League v pozemním hokeji. „Mužský tým pozemního hokeje, jako jediný v ČR, díky svým úspěchům dostal možnost hrát nejvyšší evropský pohár. Účast v něm ale velmi zásadně ovlivní rozpočet klubu, proto by sportovci dotaci využili na částečnou úhradu dopravy, ubytování a stravy pro 22 hráčů a členy realizačního týmu,“ uvedl radní Morávek.

Klub judistů pak požádal o individuální dotaci na zkvalitnění sportovní přípravy jeho členů. Příspěvek v celkové výši 70 tisíc poputuje třem konkrétním sportovcům, kteří svými výsledky patří do reprezentačních výběrů daných kategorií.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka