Plzeň připravuje soutěž na revitalizaci náměstí Republiky

Plzeň připravuje otevřenou architektonickou soutěž o návrh revitalizace 1,2 hektarového náměstí Republiky. Záměr uspořádat soutěž odsouhlasili dne 25. dubna 2024 radní, ke schválení půjde zastupitelům.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Chceme, aby se náměstí Republiky stalo přívětivějším místem pro Plzeňany a pevně věřím, že se nám ho podaří také ozelenit. Od otevřené architektonické soutěže očekávám, že díky ní získáme dostatek kvalitních návrhů a různých pojetí architektů, ze kterých určí vítěze odborná porota,“ uvedl primátor Roman Zarzycký. 

Cílem revitalizace náměstí Republiky by mělo být zlepšit podmínky pro pobyt občanů, zvýšit komfort a bezpečnost pěších i cyklistů, přilákání více chodců mezi náměstí a lokalitu U Zvonu, vytvoření prostoru pro předzahrádky, zlepšení plynulosti městské hromadné dopravy. Stejně tak by měl návrh nabídnout zlepšení způsobu hospodaření s dešťovou vodou a umístění prvků zelené infrastruktury a další. „Zkrátka bychom byli rádi, aby se v létě z rozpálené dlážděné plochy stalo atraktivní místo, kde si lidé rádi odpočinou, kudy budou rádi procházet, které celkově ožije, stane se i provázanějším se svým okolím a bude po všech stránkách přívětivé,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák. Požadavky na obsah řešení budou vycházet především z dokumentu Revitalizace centrální oblasti, který byl projednán usnesením Rady města Plzně č. 786 ze dne 30. 8. 2021.

„Od soutěže očekáváme i to, že navrhne nový režim dopravy na náměstí, které by nemělo sloužit tak jako dosud, tedy v podstatě jako velký kruhový objezd. Cílem je prostor zklidnit a omezit zde projíždění i parkování aut, nabízí se to především na západní straně náměstí, kde nové pěší zóny navážou na ty stávající ve Smetanově a Riegrově ulici,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. 

Po schválení záměru uspořádat architektonickou soutěž v zastupitelstvu přijde na řadu sestavení soutěžní poroty a následně soutěžního zadání a podmínek, které určí, čím vším by se měli soutěžící při návrhu revitalizace zabývat. „K diskusi nad sestavením soutěžních podmínek a soutěžního zadání chceme jednoznačně přizvat odborníky z oblasti architektury, veřejného prostranství, ale například i památkové péče, jelikož se pohybujeme v oblasti městské památkové rezervace, a je tak nutné k revitalizaci přistupovat ohleduplně a s respektem,“ uvedla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. 

Architektonická soutěž je transparentní formou, ve které odevzdává soutěžní návrh neomezené množství účastníků, pokud splní požadované kvalifikační předpoklady. Vyhlašovatelem soutěže a zadavatelem zakázky bude město Plzeň prostřednictvím svého odboru investic. Organizátorem soutěže bude Útvar koncepce a rozvoje města Plzně. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka