Plzeň přispěje na rekonstrukci tří domů

Město chce přispět částkou 300 tisíc korun na výměnu oken domu čp. 24 na rohu ulic Dominikánská 16 a sady 5. května 6, jenž je nemovitou kulturní památkou.


Půjde o druhou etapu výměny neslohových dřevěných oken z 80. let 20. století. Dům je v majetku Společenství vlastníků Dominikánská 16, Plzeň. Dotaci schválili zastupitelé.

„Výroba a osazení osmnácti dřevěných dvojitých a čtyř dřevěných jednoduchých slohových oken v prvním a druhém patře ukončí druhou etapu celkové výměny oken v uličních průčelích domu. Zlepší se tím jak vzhled nemovitosti, tak i stav kulturní památky jako takový,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Náklady na  druhou etapu činí 704 tisíc korun.

Nárožní pětipodlažní dům čp. 24, v hlavním průčelí sedmiosý se středním čtyřosým rizalitem (předsunutou částí průčelí stavby po celé její výšce) a ukoseným nárožím, byl postaven v roce 1923 podle projektu Josefa a Václava Paškových. „Představuje velmi kvalitní architekturu obsahující ve svých fasádách a vstupním portálu kubizující prvky, které jsou v historickém jádru městské památkové rezervace zcela ojedinělé,“ doplnil vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petr Marovič.

Výměna oken v uličních průčelích domu byla kvůli finanční náročnosti rozdělena do dvou etap. V první etapě v roce 2017 se uskutečnila výměna a osazení 35  dřevěných dvojitých slohových oken ve třetím až pátém patře.
/první náměstek primátora Martin Baxa/

V domě na náměstí Republiky 5 bude dokončena obnova nástěnných maleb

Zastupitelé města Plzně schválili poskytnutí dotace majitelům nemovité kulturní památky na náměstí Republiky 5 ve výši 300 tisíc korun. Finanční příspěvek umožní provedení odborné opravy restaurování maleb v rámci dokončení druhé etapy obnovy nástěnných maleb v nárožní místnosti v prvním nadpodlaží domu na rohu náměstí Republiky a Rooseveltovy ulice.

Patricijský nárožní dům na náměstí Republiky prošel v letech 2014 – 2016 celkovou obnovou uličních průčelí. V roce 2017 byla vlastníky realizována první etapa obnovy renesančních nástěnných maleb nalezených v nárožní místnosti provedením rozšířeného restaurátorského průzkumu a fixace odkrytých maleb.

„Jde o zcela unikátní nález v rámci města Plzně, a to jak zařazením výmalby do období renesance, tak též rozsahem jejího zachování. Od doby nálezů renesančních maleb v budově plzeňské radnice při její úpravě v počátku 20. století nebyl na území města u interiérů objektu nenáboženské architektury učiněn nález takového rozsahu a významu,“ vysvětlil Martin Baxa, první náměstek primátora.

V roce 2018 bude obnova renesančních nástěnných maleb dokončena provedením jejich odborné opravy restaurováním. Náklady na provedení restaurování nástěnných maleb v nárožní místnosti prvního nadpodlaží domu v rámci dokončení druhé etapy jejich obnovy činí 660 tisíc korun.

„Dokončením obnovy nástěnných maleb dojde k zachování a celoplošnému zpřístupnění renesanční nástěnné výmalby, která jako unikátní nález prohlubuje znalosti o vývoji pozdně středověké a renesanční malby v Plzni. Veřejnosti bude prezentována v rámci adaptovaných prostor domu,“ doplnil Martin Baxa.


Dům U Matky Boží ve Veleslavínově ulici bude zrekonstruovaný

Plzeňští zastupitelé schválili poskytnutí dotace na rekonstrukci měšťanského domu čp. 56 U Matky Boží ve Veleslavínově ulici 10 ve výši 250 tisíc korun. Bude restaurováno sousoší Marie Matky Boží a adorujících andělů, dojde k opravě fasády a nadsvětlíku vstupních dveří a výrobě repliky vstupních dveří parteru průčelí v rámci dokončení obnovy uličního průčelí domu.

„Měšťanský dům z roku 1907 byl realizován podle návrhu architekta Ladislava Skřivánka stavitelem Josefem Špalkem. Uliční průčelí domu s eklektickou asymetricky koncipovanou fasádou, členěnou kordonovou a korunní římsou řešenou v kombinaci secesních a goticko-renesančních prvků s dochovanou jedinečnou sgrafitovou a sochařskou výzdobou je umělecky a památkově velmi hodnotný,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

V roce 2017 majitelka nemovité kulturní památky realizovala odbornou opravu uličního průčelí v části nad parterem včetně restaurování sgrafitové výzdoby. Stav sochařské výzdoby, omítek a kamenného obkladu soklu, nadsvětlíku a vstupních dveří je špatný a vyžaduje jejich odbornou opravu a v případě dveří jejich výměnu za repliku. Náklady na provedení obnovy parteru průčelí včetně restaurování sochařské výzdoby, opravy fasády a nadsvětlíku vstupních dveří a výroby repliky vstupních dveří činí 452 tisíc korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka