Plzeň se stane klíčovým místem filmové mapy My Street Films

S příchodem prvních jarních dnů se po úspěšném prvním ročníku vrací do ulic českých měst filmový projekt My Street Films.


Ten již podruhé vyzývá všechny amatérské a profesionální filmaře, aby se zapojili do dokumentace zajímavých míst na virtuální filmové mapě České republiky. Kdokoliv s kamerou, fotoaparátem či mobilním telefonem má nyní možnost zaslat krátký dokumentární snímek do 10 minut délky, jenž umožní představit dosud neznámá a originální místa i příběhy lidí, kteří je obývají. Kromě atraktivních cen pro vítěze nabídne projekt Plzeňanům zdarma sérii dokumentárních workshopů, přednášek a projekcí, jež budou součástí programu Evropského hlavního města kultury 2015.

Úspěšný první ročník přinesl na filmovou mapu My Street Films více než šedesátku krátkých dokumentů převážně z hlavního města Prahy a jeho okolí. Jak bude vypadat druhý ročník soutěže, kdy se zapojí také filmoví nadšenci z dalších měst České republiky, Plzeň nevyjímaje? Originální dokumentární soutěž My Street Films je otevřena všem zájemcům, kteří mají chuť stát se součástí celosvětového projektu, který vznikl před pěti lety ve Velké Británii a díky portálu DAFilms.cz se dostal také do České republiky. Přihlásit se mohou jednotlivci i kreativní týmy, natáčet je možné na jakýkoliv typ zařízení od filmové kamery, fotoaparátu až po mobilní telefon. Na filmovou mapu je možné připnout dokumentární snímky různého žánru, jediné omezení představuje délka filmu do 10 minut. Filmová uzávěrka online mapy je stanovena na 7. září, po které odborná porota rozhodne o vítězných snímcích. Jejich autoři se budou moci se svými filmy osobně zúčastnit projekce na prestižních festivalech Open City Docs Fest v Londýně či MFDF Ji.hlava, jak se poštěstilo první historické vítězce Taťáně Rubášové s filmem Na Knížecí.

Kromě hlavní filmové soutěže je široké veřejnosti nabídnuta také možnost do projektu přihlásit námět na krátký dokumentární snímek. Využít ho mohou především ti, kteří s filmovým natáčením prozatím nemají dostatek zkušeností. Z přihlášených námětů, které je možné zasílat do 20. dubna, vybere porota pět nejzajímavějších nápadů, jejichž autory propojí s pěticí profesionálních dokumentárních tvůrců, kteří autorům námětů pomohou vytvořit finální podobu zamýšleného snímku. Mezi profesionálními tutory se i v letošním roce objeví známá filmová jména, například oblíbená režisérka Erika Hníková (Nesvatbov) či autorka aktuálně diskutovaného dokumentu Danielův svět Veronika Lišková. I ony přispějí na filmovou mapu svými krátkými snímky, stejně jako v minulém roce například plzeňský rodák, dokumentarista Bohdan Bláhovec s filmem Kde domov můj. 

Projekt doplní také široká paleta doprovodných programů konaných přímo v Plzni a určených především pro plzeňské amatérské filmaře. Veškeré důležité informace o projektu se mohou zájemci dozvědět na prezentaci filmové mapy My Street Films dne 26. března od 19 hodin v divadle Dialog, kde vedoucí projektu Diana Tabakov v rámci festivalu Jeden svět v Plzni promítne také nejzajímavější snímky prvního ročníku soutěže. 28. dubna se My Street Films opět vrátí do Plzně během festivalu Finále Plzeň , kde ve spolupráci s festivalem divákům nabídne inspirační filmovou masterclass jednoho ze známých dokumentárních tvůrců, který bude v rámci letošního programu festivalu bude představovat svůj film.  Ve spolupráci s projektem Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 pak Plzeňanům zpříjemní letní dny sérií filmových workshopů základů režie, kamery a střihu, jež budou nabízeny zdarma. Plzeň 2015 je jedním z partnerů My Street Films skrze dotaci Visegrad Fund.

"Každá ulice má svůj příběh, ale ne každá má svůj film. Natoč ho!"



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.03.2015 14:11



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka