Plzeň výrazně podpoří životní prostředí, dá z fondu peníze na 17 projektů

Podporu 17 projektům z Fondu životního prostředí města Plzně schválili zastupitelé.


Jde o akce v celkové výši přesahující 1,5 milionu korun, přičemž nejčastěji jsou příjemci mateřské školy, které za peníze upraví své zahrady, vytvoří učebny v přírodě, zařadí nové environmentální prvky do programu atd. 

Podporu ve výši 45 tisíc korun získá 24. mateřská škola ve Schwarzově ulici, a to na realizaci projektu Učebna v přírodě. „Za peníze školka se 75 dětmi vybaví svou zahradu herními prvky, které vytvoří a zlepší podmínky zdravého životního stylu a bezpečnost dětí,“ přiblížil náměstek primátora Petr Náhlík, jenž má oblast životního prostředí na starost.

Projekt Zelená zahrada zrealizuje 60. mateřská škola v Manětínské ulici, za 86 tisíc korun získaných z fondu nechá odstranit staré dřeviny ze své zahrady, vysází nové, pořídí i herní prvek. 

Kladně vyřízena byla ze strany města také žádost 70. mateřské školy ve Waltrově ulici, příspěvek ve výši 87 tisíc korun dostane na projekt Zelená učebna. „V rovinaté části zahrady by chtěla mateřská škola postavit dřevěnou přírodní učebnu, která by dětem i jejich rodičům celoročně sloužila především k environmentální výchově. Další část projektu se týká  nakoupení zeleně a zahradnického nářadí, kterým si děti budou moci vybudovat bylinkovou zahrádku, květinový a zeleninový záhon,“ uvedl Petr Náhlík. 

Z fondu bude zaplacen i projekt 38. mateřské školy ve Spojovací ulici, která za 74 tisíc korun zrealizuje Oázu uprostřed sídliště – část: vrbičkové stavby. 

Zastupitelé vyhověli i žádosti Mateřské školy kardinála Berana Plzeň ve Žlutické ulici, na projekt nazvaný Jdi do přírody a uč se od ní poskytnou 135 tisíc korun. 

Celkem 51 tisíc korun získá 7. mateřská škola v Kralovické ulici, a to konkrétně na sadové úpravy zahrady svého odloučeného pracoviště ve Žlutické ulici. 

S žádostí uspěl také Městský obvod Plzeň 2 – Slovany, jenž dostane z Fondu životního prostředí města Plzně 307 tisíc korun na úhradu projektu Revitalizace svahů v ul. Pod Homolkou. 

Částku 118 tisíc korun město vydá na realizaci projektu Screeningový monitoring řeky Úhlavy, která je jediným zdrojem pitné vody nejen pro Plzeň, ale i pro další obce.  

Za 45 tisíc korun budou v Městském obvodě Plzeň 9 – Malesice obnoveny a nově založeny dvě aleje, obvod počítá s vysazením 46 ovocných stromů. Do zeleně půjdou peníze i v Městském obvodu Plzeň 6 – Litice, který za 109 tisíc korun odstraní staré nemocné stromy a vysází sakurovou alej. V balíku schválených projektů zastupitelé podpořili také péči o opuštěné a týrané kočky, částkou 50 tisíc korun přispěje město občanskému sdružení Kočka mezi lidmi.  

Město také poskytne dotaci 145 tisíc korun na vydání environmentální publikace s populárně naučným obsahem nazvané Stopy člověka v přírodě, projekt realizuje Zoologická a botanická zahrada města Plzně. Celkem 60 tisíc korun je určeno také na projekt Vítaný host – čtvrtletník příznivců Plzeňského kraje, ročník 2015. 

Dotaci ve výši 64 tisíc korun schválili zastupitelé spolku MOTÝL na projekt nazvaný S MOTÝLem v souladu s přírodou, projekt obsahuje několik tematicky zaměřených oddílů, mj. letní příměstský tábor s přírodovědným zaměřením. 

Podpora ve výši 32 tisíc korun půjde také spolku DUHA KOPRETINA PLZEŇ na projekt Život mezi řekami, díky němuž se budou děti seznamovat s životem a přírodou okolo plzeňských řek. „Děti uklidí nepořádek a černé skládky v okolí řek. Procházky jsou naplánovány kolem řek Mže, Radbuzy, Berounky, ale také kolem Boleveckých rybníků, Českého údolí a ke studánce ve Lhotě. Výlety si budou děti zaznamenávat do GPS navigace,“ vysvětlil Petr Náhlík. 

Dotaci 100 tisíc korun použije Gymnázium Františka Křižíka a základní škola na úhradu projektu Zelená škola – podpora ekologických aktivit na GFK. Ve spolupráci s projektantkou budou žáci a učitelé obnovovat atrium a okolí školy. V atriu vzniknou skalky, budou zde ukázky dřevin, rostlin a ptačí budky. Dále zde vznikne venkovní učebna.

Spolku Budoucnost Valchy o.s. bude poskytnuta dotace na projekt Pohádková stezka, a to ve výši 69 tisíc korun.  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka