Plzeň zajistí nutriční terapeuty do škol, jež připravují dietní stravování

Město Plzeň zajistí pro své mateřské a základní školy bezplatně nutriční terapeuty. Ti školám, jež o to projeví zájem, pomohou s odbornou přípravou dietního stravování.

Cílená propagace v Plzni

Půjde o studenty Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni, konkrétně oboru Diplomovaný nutriční terapeut.  Ve školních jídelnách budou vykonávat svou praxi. Smlouvu o vzájemné spolupráci mezi městem a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou dnes schválili radní. Zájem o nutriční terapeuty už takto projevila například 31. základní škola.  

„Vyhláška o školním stravování stanoví, že strávníkům, jejichž zdravotní stav vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu. Stejně tak je školním jídelnám uloženo, že výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut. Pokud by si ho ale školy platily, znamenalo by to pro ně finanční zátěž,“ vysvětlila Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

Právě proto se rozhodl magistrátní odbor školství situaci vyřešit dohodou se Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou. Podle údajů odboru školství se nebude jednat o plošné poskytování dietního stravování ve všech městem zřizovaných školách, se zdravotní školou budou spolupracovat a využívat služeb nutričních poradců jen ty, na nichž se ve smyslu vyhlášky fakticky dietní stravování poskytuje. Odbor školství, mládeže a tělovýchovy bude působit jako koordinátor v této oblasti.

Absolventi akreditovaného zdravotnického studijního oboru Diplomovaný nutriční terapeut, kteří budou ve školních jídelnách svou studijní praxi vykonávat pod odborným dohledem, jsou odborně způsobilí k výběru potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsobu přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování. Smlouva bude uzavřena na dobu neurčitou. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka