Plzeň získá dotaci na vybudování bezbariérového areálu Gymnázia Fr. Křižíka

Získat státní dotaci se podařilo na projekt přístavby výtahu pro handicapované žáky a studenty v městském školním areálu v Sokolovské ulici, kterou mají od města ve výpůjčce Gymnázium Františka Křižíka v Plzni a základní škola s. r. o.


 Investiční záměr za zhruba 2,4 milionu korun bude z 50 procent financovat město ze svého rozpočtu, druhou polovinu akce pokryje podpora z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 

„Žádost o spolufinancování z rozpočtu státu, z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, byla kladně posouzena a městu byl zaslán takzvaný Registrační list akce, což znamená, že jsme dotaci získali. Tento projekt je dalším z řady, kterým chceme přispět k bezbariérovosti veřejných budov,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Odstranění bariér uvítá nejen Gymnázium Františka Křižíka, ale také žáci Základní umělecké školy i děti ze 46. mateřské školy, které prostory komplexu také využívají. 

Škola připravila žádost do výzvy Národního rozvojového programu mobility pro všechny na období 2016 – 2025, jenž byl schválen vládou předloni v červenci a má umožnit realizaci komplexních bezbariérových tras ve městech, obcích a dopravní infrastruktuře. Investice do vybudování bezbariérového přístupu do školního areálu v Sokolovské ulici se stane součástí městského majetku. Kromě přístavby výtahu u jižní obvodové stěny objektu a úprav elektroinstalace budou stavebně upravena čtyři sociální zařízení pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a přístup v podobě nízké rampy do hlavního vstupu školy.

Škola v žádosti o pomoc s vybudováním výtahu uvádí, že v Plzni dosud není žádné bezbariérové gymnázium. Gymnázium Františka Křižíka se integraci handicapovaných studentů dlouhodobě věnuje, ve škole pracují dva asistenti pedagogů. V případě vybudování bezbariérového přístupu je vedení školy připraveno vytvořit stipendijní fond a umožnit bezplatné studium zdravotně postiženým žákům a studentům. 

Zajištění bezbariérovosti a přístavbu výtahu ve školní budově Sokolovská 54 bude realizovat Obytná zóna Sylván, ta v současné době připravuje výběrové řízení na zhotovitele. K zahájení stavebních prací by mělo dojít od srpna 2016, ukončení se předpokládá do konce února 2017.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka