Plzeňáci budou v květnu opět slavit svátek sousedů. Hlaste se

Již počtvrté se 27. a 28. května Plzeň připojí k evropským metropolím, které oslavují dobré sousedské vztahy a podporují obyvatele v pořádání komunitních akcí i soukromých posezení se sousedy.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jde o další z akcí vzniklých v rámci projektu Evropské hlavní město kultury, která přežila rok 2015 a stále se těší přízni Plzeňanů. Zájemci o pořádání sousedských večeří, kteří se u organizátorů přihlásí do poloviny května, obdrží příspěvek a nabídku kulturního vystoupení ke společné večeři.

Evropský den sousedů přináší také příležitost prozkoumat, co všechno se děje v nejbližším okolí. V mnoha městských částech fungují komunitní a kulturní centra, která celoročně nabízejí aktivity pro veřejnost. Poslední květnovou sobotu najdete jejich dveře otevřené a program bude probíhat i na trávnících a chodnících kolem těchto center. Někde připravují koncerty a taneční vystoupení, jinde  bazárky a ochutnávky, tradičně oblíbený bývá dětský program nebo třeba závody zahradních traktůrků.

V sobotu dopoledne se do pořádání programu pustí celkem deset pořadatelů:
1. Setkání na Mikulášském náměstí 2017 / Mikulášské náměstí, Slovany / Informační a vzdělávací centrum Plzeň, z.s.
2. Muška a sousedé / K Sinoru 37/68, Lhota / Malá umělecká školička – MUŠKA z.s.
3. Přijďte si hrát, přijďte na koláč / Bolevecká náves 2, Lochotín / Farnost ECM– Lochotín
4. Sousedský jarmark aneb srdcem pro druhé / Kaznějovská 51, Lochotín / Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
5. Plzeň zastávka - vlastní cestou / nádraží Plzeň zastávka, Přeštická 4, Bory / Plzeň zastávka
6. Dny Světlé 2017 / ulice Karoliny Světlé, Lochotín / Ledovec, z.s.
7. EDS na Jiráskově náměstí / Jiráskovo náměstí a klášterní zahrada, Slovany / Pěstuj prostor, z.s.
8. Hraní v zámeckém parku / zámecký park Křimice, Křimice / TJ Sokol Křimice
9. Husovo náměstí ožívá pro děti / Husovo náměstí, Plzeň  / Blízký soused, z.s.
10. Pivovar, jako dobrý soused všech Plzeňanů / Formanka, Plzeň / Plzeňský prazdroj, a.s.
Sobotní večer bude patřit sousedům, kteří u svých domků, činžáků a paneláků mohou přichystat sousedské posezení. Stejně jako každý rok je organizátoři podpoří drobným příspěvkem a doprovodným programem, který přijede až na místo konání večeře. „Mnoho Plzeňanů využívá Evropského dne sousedů k posezení se sousedy, s nimiž se běžně potkávají, a bonusem pro ně je náš příspěvek nebo možnost pozvat si živou kapelu. Každoročně se ale ozve i několik účastníků, kteří překonají ostych a pozvou ke společné večeři sousedy, s kterými se dosud téměř neznali. Přesně tahle myšlenka stála u zrodu akce – chtěli jsme nabídnout příležitost, která může nastartovat něco nového," popisuje koordinátorka akce Soňa Rychlíková ze společnosti Plzeň 2015.

Pořadatelem společné večeře se může stát kdokoliv s bydlištěm v některé z městských částí Plzně. Na počtu zvaných hostů ani místě nezáleží, může to být skromné posezení na vlastní zahrádce, nebo hostina pro celý činžák ve vnitrobloku. Stačí se přihlásit do 15. 5. na e-mail sousede@plzen2015.cz s uvedením jména, adresy, kontaktu a odhadovaným počtem sousedů, kteří se ke společné večeři sejdou. Pokud se jedná o obecní pozemek, měla by přihláška obsahovat také nákres místa konání. Konání akce s adresami večeří organizátoři oznamují na místních úřadech ÚMO, Městské policii a hasičům, proto radí při výběru místa vyhýbat se komunikacím a jiným problémovým místům, na nichž by bylo nutno řešit dopravní opatření nebo zábory.

Letošní nabídku vystoupení oživí několik muzikantů z festivalu Živá ulice, divadlo pro nejmenší nebo příprava vybraných specialit pod vedením zkušených kuchařů. V nabídce bude také možnost nechat si zvěčnit své setkání od profi fotografa. Vybrat si doprovodný program bude moct každý z přihlášených po 15.5.


Součástí Dne sousedů v Plzni jsou již tradičně také sousedské procházky, které  připravuje spolek Skryté město.  Neděle nabídne hned čtyři trasy procházek komentovaných, a to od 10, 11 a 14 hodin. O vzpomínky a události vážících se k různým místům, se podělí průvodci z řad veřejnosti. Architekt Petr Klíma provede zájemce Roudnou a Lochotínem, s Filipem Kaslem se vydáte na procházku historií a vývojem archeologického bádání v Zábělé, Adéla Šmausová a Adriana Paulovicová představí božkovské zajímavosti a do tajů Hradiště návštěvníky zasvětí pamětník František Řezáč. Vstupenky jsou k dispozici přes portál Plzeňská vstupenka za zvýhodněnou cenu 70 Kč.

1. Plzeňský architektonický manuál (PAM): Lochotín a Roudná / 10:00 Petr Klíma
2. Zábělá: procházka historií a vývojem archeologického bádání / 11:00  Filip Kasl
3. Božkov / 14:00 Adéla Šmausová a Adriana Paulovicová
4. V Hradišti u Plzně / 14:00 František Řezáč
Více o programu i podmínkách přihlášení najdete na www.evropskydensousedu.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka