Ač to zní nelogicky, Plzeňská teplárenská začala dodávat také chlazení. Prvním realizovaným projektem je absorpční chladírenská jednotka v Plzeňském Prazdroji. Systém za 37 milionů korun je oproti kompresorovému chlazení ekologičtější. Plzeňská teplárenská chce dodávkami chladu především v létě ekonomičtěji využít svoji kapacitu.
Už delší dobu Plzeňská teplárenská řešila otázku jak využít kapacitu svého zařízení na výrobu tepla také v letní sezóně, kdy jede zhruba jen na 20 procent. Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely je cílem zajistit rovnoměrné využívání infrastruktury s co možná nejmenšími výkyvy v celém období.
První projekt chladírenského zařízení realizovala Plzeňská teplárenská s Plzeňským Prazdrojem. Za 37 milionů korun vznikla jednotka pro dodávku chladu do sladovny, kde z pěti megawattů tepla vzniknou tři megawatty chladu. Jak nám řekl vrchní sládek Václav Berka, teplárna je pro Prazdroj stabilní partner, navíc bylo nutné chladící zařízení sladovny již obnovit a v neposlední řadě je nový způsob ekologičtější. Sladovna tak na klíč nakupuje jak chlazení tak teplo. Stejný systém by Prazdroj mohl využít pro klimatizaci. Chlazení piva je ale i nadále zajišťováno čpavkovou metodou.
Samotný princip absorpčního chlazení se používal už po první světové válce a oproti čpavkové technologii ekologičtější. Projekt absorpčního chlazení už teplárna zpracovává pro Západočeskou univerzitu a jedná s několika dalšími firmami. Podle ředitele Drápely je Plzeňská teplárenská schopná zásobovat chladem přibližně sedmdesát takových provozů jako je pivovarnická sladovna.