Plzeňský kraj a Horní Falc pokračují ve spolupráci

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt podepsali 1. prosince v Regensburgu dohodu o vzájemné spolupráci, která zastřeší společné projekty realizované do roku 2020.

Jarní servisní akce AUTO CB

Deklarace nazvaná Plzeňský kraj a Horní Falc – společně ve středu Evropy navazuje na předchozí mnohaletou spolupráci obou sousedních regionů a má podpořit rozvoj společného prostoru po stránce společenské, kulturní, přírodní a hospodářské. Dotační prostředky určené na tyto účely budou čerpány v rámci programu Cíl Evropská územní spolupráce (EÚS) 2014 – 2020, který je součástí evropské politiky soudržnosti.  

„Máme zodpovědnost za rozvoj našich regionů,“ uvedl během setkání v sídle hornofalcké vlády vládní prezident Axel Bartelt. Připomněl, že od podpisu první společné deklarace uběhlo v listopadu čtrnáct let, a nastínil, jakých oblastí by se spolupráce měla v dalších letech týkat především. 

Čtyři tzv. prioritní osy jsou:

Výzkum, technologický rozvoj a inovace 

Ochrana životního prostředí a účinné využívání zdrojů 

Investice do dovedností a vzdělávání

Udržitelné sítě a institucionální spolupráce

Konkrétní projekty tak mají vést například k posílení přeshraničních aktivit v oblasti výzkumu a inovací a k lepšímu zapojení malých a středních podniků do výzkumu. Cílem je také zesílení spolupráce mezi institucemi v oblasti vzdělávání a trhu práce, mj. i propojování nabídek vzdělávání a odbourávání jazykových překážek. Přeshraniční aktivity mají vést i k užší spolupráci mezi občany a institucemi i v rámci malých projektů a ke vzniku neformálních vazeb mezi nimi, důležitých pro výměnu zkušeností.

„Spolupráce s vyspělým Bavorskem, nebo přesněji řečeno s Horní Falcí je pro Plzeňský kraj nesmírně důležitá. Oba regiony jsou na špičce, co se týče hospodářských a socioekonomických ukazatelů. Horní Falc má nejnižší nezaměstnanost v celém Bavorsku, a pomineme-li hlavní město Praha, platí totéž i pro Plzeňský kraj. My i naši bavorští sousedé vnímáme velmi silně přínos vzájemné spolupráce,“ konstatoval hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který společně s delegací, jejímiž členy byly také radní Jaroslav Šobr, Milena Stárková, ředitel krajského úřadu Jiří Leščinský nebo rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček, navštívil správní středisko Horní Falce – město Regensburg. 

Zástupci obou regionů jsou si vědomi také významu infrastruktury. Velká část jednání s představiteli Horní Falce, mezi nimiž nechyběl ani předseda krajského sněmu Franz Löffler, byla proto věnována železničnímu spojení Mnichov – Regensburg – Plzeň – Praha. „Jak my, tak naši němečtí kolegové si přejeme moderní železniční spojení mezi našimi regiony. Tím, kdo o celé věci rozhoduje, je však česká a německá vláda. Zatímco na české straně je o toto dopravní spojení jednoznačně zájem, v Německu

mu konkuruje spojení mezi regiony Horní a Střední Franky. Aby byla tato železniční trať zahrnuta do spolkového plánu dopravních cest, rozhodli jsme se připravit s našimi kolegy v Horní Falci ještě do konce letošního roku společné prohlášení, kterým chceme jednoznačně vyjádřit naši podporu výstavbě železnice Praha – Mnichov,“ vysvětlil Václav Šlajs.

Důležitým společným tématem jednání byla také spolupráce zdravotnických záchranných služeb.  K jejímu zintenzivnění a lepší koordinaci by mělo přispět budoucí společné setkání mezi záchrankou Plzeňského kraje a Horní Falce. Cílem je zajistit, aby sanitky mohly dovážet pacienty nejen několik kilometrů za hranice sousední země, ale přímo do nemocnic. 

Během dvoudenní pracovní cesty se hejtman Václav Šlajs a další členové delegace setkali také s primátorem Regensburgu Joachimem Wolbergsem a rektorem tamní univerzity Udo Hebelem. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka