Plzeňský kraj má tři první případy klíšťové encefalitidy, hlavní nápor přijde

V průběhu července zaznamenali krajští hygienici 3 první případy klíšťové encefalitidy v tomto roce. Vyplývá to z údajů zveřejněných Státním zdravotním ústavem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za momentálně nižší počet případů oproti loňsku může špatné počasí a hygienická opatření, která lidem znemožňovala na jaře volně cestovat. Vlivem rozvolnění opatření a příznivého počasí, které panuje v posledních měsících, můžeme v dalších měsících očekávat další nárůst počtu nemocných.

„U nemocí přenášených klíšťaty, zejména u klíšťové encefalitidy, je latence několik týdnů. V dalším období je vysoce pravděpodobné, že se počty případů budou zvyšovat a přiblíží se k obvyklým hodnotám,“ varuje MUDr. Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. 

Většinu případů vloni hygienici zaznamenali na podzim

V roce 2020 se totiž v Plzeňském kraji objevilo 57 případů klíšťové encefalitidy a z toho 34 případů hygienici zaznamenali mezi srpnem a prosincem. Jde o měsíce, kdy je venkovní teplota pro klíšťat příznivá a lidé se stále pohybují venku. Klíšťata se nejraději zdržují v travnatých a listnatých porostech. To znamená, že kromě lesa mohou zaútočit při pikniku v městském parku i na vlastní zahradě. 

Plzeňský kraj 1-7/2021 1-7/2020 7/2021 7/2020

Klíšťová encefalitida 3 23 3 14

Lymeská borrelióza 54 67 21 25


HODNOCENÍ AKTIVITY KLÍŠŤAT - 8 8. 2021 (CHMI)

Aktivita klíšťat je v Plzeňském kraji na 4 stupni (vysoké riziko) z 5 (mimořádné riziko). Výjimkou je okres Klatovy, kde je na 3 stupni (střední riziko). Doporučujeme před pobytem v přírodě použít repelent, vhodně se obléknout, po pobytu v přírodě se prohlédnout, případně odstranit přisátá klíšťata.

Aktivita klíšťat se může měnit během dne. Vysoká je obvykle ráno, poté klesá a po poledni bývá (hlavně pokud je sucho) minimální. Opět pak může začít prudce stoupat se zvyšující se vlhkostí večer.  Proč na někoho klíšťata jdou a na někoho ne, zatím není vědecky potvrzené. Obě onemocnění, která klíšťata nejčastěji přenáší, dokážou pořádně potrápit, liší se však původem i léčbou. Zatímco lymeská borelióza je způsobena bakteriemi a je tedy k její léčbě možné použít antibiotika, v případě virové klíšťové encefalitidy lékaři pouze mírní příznaky onemocnění. Účinnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. To přitom využívá pouze 33 % Čechů v průměru v celé České republice. Proočkovanost v rámci konkrétního kraje se může lišit. 

Očkovat se můžete celoročně

Očkování proti klíšťové encefalitidě je vhodné absolvovat i v období aktivity klíšťat. Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už 2 týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Pro třetí dávku je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších 3 nebo 5 letech. Průměrná cena jedné dávky je 900 Kč a zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých preventivních programů

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka