Plzeňský rodák Hugo Boettinger je představen v Masných krámech

Přestože je po tomto umělci pojmenována jedna z ulic v městské části Bory, málokdo z Plzeňanů ví, že Hugo Boettinger (1880–1934) byl ve své době vyhledávaným portrétistou vyšších vrstev a tvůrcem křehkých dívčích aktů.


Zároveň byl autorem humoristických kreseb známým širokému publiku pod pseudonymem Dr. Desiderius. 

Ve 20. letech byl populární především díky svým příspěvkům do Lidových novin. Byl synem plzeňského fotografa Josefa Böttingera a jeho rodný dům stával v sadech Pětatřicátníků; dům byl bohužel zničen při demolici kasáren 35. pluku v 60. letech 20. století.

Dílo Huga Boettingera je mimořádně rozsáhlé a rozmanité a výstava dokládá, že vytvářel jak působivé podobizny v životní velikosti (jeho přátelé byli často z hudebních kruhů, portrétoval mj. Vítězslava Nováka i Josefa Suka, ale i plzeňského starostu Luďka Pika), tak bravurní, mnohdy satirické kresby. Návštěvníci si mohou prohlédnout desítky olejomaleb a stovky kreseb zapůjčených z českých veřejných i soukromých sbírek a především z Boettingerovy dosud nezpracované kresebné pozůstalosti, kterou vlastní Západočeská galerie v Plzni.

 Výstava „Kronikář nových časů – Malíř a kreslíř Hugo Boettinger (1880–1934)“ potrvá ve výstavní síni Masné krámy do 8. ledna 2017.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka