Plzeňský Toxi tým slaví rok fungování

V loňském roce v únoru byla na Městském ředitelství policie Plzeň sestavena specializovaná pracovní skupina z řad zkušených policistů, kteří tvoří tým specialistů potýkající se s drogovou problematikou.

Cílená propagace v Plzni

 První rok své existence má za sebou TOXI tým, který byl zřízen na Městském ředitelství policie Plzeň v měsíci únoru loňského roku. Výrazné navýšení počtu policistů, zaměřených na odhalování kriminality páchané v oblasti „drogové problematiky“, soustředěných do jednoho specializovaného týmu, bylo vedeno záměrem v co největším rozsahu a co nejúčinněji zasáhnout proti pachatelům, kteří se na území města Plzně této protiprávní činnosti dopouštějí.

     TOXI tým je složený ze zkušených vyšetřovatelů a vybraných kriminalistů, kteří společně tvoří významnou složku boje proti drogové kriminalitě, na němž se podílejí téměř všechny policejní součásti. Jejich úkolem je odhalovat nelegální laboratoře (tzv. varny) a výrobce drog, pěstírny a pěstitele rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku, současně také eliminovat činnost dealerů a distributorů přípravků obsahujících tyto látky a zjišťovat osoby, které jim v této protiprávní činnosti pomáhají.

     Za rok svého působení odhalili a zpracovali policisté TOXI týmu celkem 141 případů. Nejvíce jich bylo spácháno pěstováním, distribucí a přechováváním marihuany, kde se v rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor podařilo zajistit celkem 1300 rostlin a 10,7 kg sušiny v hodnotě nejméně 1.3 milionu Kč. V oblasti výroby, distribuce a přechovávání metamfetaminu (pervitinu) se podařilo odhalit 3 tzv. varny a prokázat více než 2 kg pervitinu v ceně nejméně 2.5 milionu Kč. V ostatních případech, které se podařilo odhalit, se pachatelé dopouštěli distribuce tablet drogy extáze, léků obsahujících opiáty a heroinu.

     Stejně jako v ostatních oblastech kriminality i v oblasti drog je činnost pachatelů stále sofistikovanější a práce policistů TOXI týmu tak vyžaduje nejen vysokou odbornost a flexibilitu, ale neobejde se bez spolupráce s kolegy z oddělení služební kynologie a jejich speciálně vycvičenými služebními psy na vyhledávání omamných a psychotropních látek, stejně tak se neobejde bez spolupráce s policisty Národní protidrogové centrály, pracovníky Generální ředitelství cel, pracovníky Vězeňské služby ČR, pracovníky státní správy, samosprávy a dalšími pracovníky státních i nestátních organizací.

     Výsledky práce TOXI týmu v prvním roce jeho existence ukázaly, že v oblasti drogové problematiky je potřeba v tomto rozsahu nadále aktivně a efektivně pracovat tak, abychom co nejvíce zamezili výrobě a distribuci drog a snížili jejich dostupnost, zejména pro mladou generaci. Z těchto důvodů pro Městské ředitelství policie Plzeň zůstává stále prioritou odhalování drogové kriminality na území města Plzně a TOXI tým během své roční existence prokázal, že jeho policisté dokážou nelehké úkoly v této oblasti úspěšně plnit.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 23.02.2019 08:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka