Plzeňští policisté objasnili sérii vloupání do domů, bytů i firem

Mladý recidivista vykradl pět objektů, jeden dokonce dvakrát. Na jednom místě činu založil při pokusu zahladit stopy tři požáry.


 Vysoké nasazení a profesionální přístup k výkonu služby plzeňských policistů, příslušníky věcně a místně příslušných obvodních oddělení počínaje, kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň konče, vedly k odhalení a zadržení pachatele série majetkových trestných činů. V průběhu šetření šesti na první pohled nic nespojujících vloupání do různých objektů totiž zjistili, že všechny skutky mají jednoho jmenovatele. Je jím 27letý recidivista z Plzně.

    Prvního skutku se mladý muž dopustil dne 18. listopadu loňského roku v Plzni na Doubravce. Nejdříve u jednoho z rodinných domů přelezl oplocení pozemku a přistoupil k zadním dveřím vedoucím do nemovitosti. Jejich skleněnou výplň rozbil nalezeným kamenem a vzniklým otvorem si dveře otevřel. Poté do domu vešel a postupně z něj vynosil pánské i dámské oblečení, bižuterii, mobilní telefony, náramkové hodinky a dokonce i zcela bezcenné suvenýry. Vše uschoval do v domě nalezené sportovní tašky a z místa odešel. Přestože vloupání provedl kolem druhé hodiny odpolední, nikdo si podezřelé osoby nevšiml.

    Druhého trestného činu se dopustil o deset dnů později opět v Plzni na Doubravce. Kolem půl čtvrté ráno vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kde využil toho, že majitel neuzamkl vstupní dveře do místnosti sloužící jako sklad. Odtud odcizil křovinořez. Poté přešel ke dveřím zimní zahrady, které se pokusil vykopnout nohou. Protože se mu to nepodařilo, pokusil se zahradní motyčkou otevřít druhé dveře vedoucí do téže místnosti. V ten okamžik však byl vyrušen majitelem domu a dal se na útěk.

    Téměř o tři měsíce později, dne 5. února tohoto roku, nejdříve neuzamčenými dveřmi vešel do jednoho z domů v samém centru Plzně, kde v přízemí sídlí reklamní společnost. Zde přistoupil k vstupním dveřím do firmy a vlastním tělem je vyrazil. Z provozovny si pak odnesl příruční pokladničku s téměř 4 500 korun. Protože zřejmě nebyl s lupem spokojen, na místo činu se vrátil přesně o deset dní později. Opět v pozdních nočních hodinách násilím překonal zámek zajišťující vstup do provozovny a tentokrát si z ní odnesl tři notebooky, mobilní telefon, finanční hotovost ve výši dva tisíce korun a diplomatický kufřík.

     Pátým skutkem, který je mu kladen za vinu, bylo vloupání do provozovny kosmetického salonu v Plzni na Borech. Poté, co rozbil skleněnou výplň okna vedoucího do masážního a kosmetického salonu, dovnitř vnikl a z něj odcizil kosmetické přípravky, elektroniku, listiny a sedmdesát korun. Dále si zde připravil k odcizení masérské lůžko, které však na místě kvůli jeho objemu nakonec zanechal. Kdyby se na poslední chvíli nerozhodl zamaskovat své jednání založením požáru přímo uvnitř salonu a to hned ve třech místnostech najednou, škoda by se vyšplhala na „pouhých“ 6 600 korun. Protože však oheň poškodil vnitřní vybavení, omítky a dokonce i elektroinstalaci, škoda byla vyčíslena na bezmála 100 000 korun.

    Poslední vloupání mladý recidivista provedl dne 17. března tohoto roku. Kolem čtvrt na devět večer vyšplhal na balkon jednoho z bytových domů v Plzni na Lochotíně náležející k přízemní bytové jednotce. Skleněnou výplň balkonových dveří rozbil a následně vstoupil do místnosti. Byt prohledal a z něj odcizil maketu pušky Winchester, příslušenství k počítači a jedny pánské kalhoty.

     Proti pachateli bylo nyní zahájeno trestní stíhání pro pokračující přečiny krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, za které mu hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 5 let. Svým jednáním způsobil celkovou škodu téměř 200 tisíc korun.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 03.08.2016 07:04



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka