Počet lidí s dluhem po splatnosti v kraji klesl

Tlak na platební morálku spotřebitelů podle dat SOLUS i nadále roste. Od začátku roku do konce září zapsaly členské společnosti do negativního Registru fyzických osob SOLUS nový dluh po splatnosti u 79 tisíc spotřebitelů.

Cílená propagace v Plzni

 U 37 tisíc z nich již v daném okamžiku SOLUS evidoval jiný dluh po splatnosti. Zbylých 42 tisíc osob v dané chvíli žádný záznam v registru nemělo, do vážných potíží s úhradou svých závazků se tak dostali tito spotřebitelé až v letošním roce.

„Více než polovina spotřebitelů, u kterých byla v průběhu letošního roku zapsána do negativního registru SOLUS informace o nové dlužné částce po splatnosti, v posledních dvanácti měsících své závazky řádně splácela. Nejde o osoby, které své závazky notoricky neplatí, a projevuje se tak zřejmě i růst životních nákladů a vyčerpání finančních rezerv těchto spotřebitelů,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.  

V Plzeňském kraji má dluh po splatnosti 4,43 procenta obyvatel, je to pokles proti minulému čtvrtletí.

Celkový počet občanů s dluhem po splatnosti zapsaným v Registru fyzických osob SOLUS se během třetího čtvrtletí snížil pouze o 2 tisíce osob na 406 tisíc. Zastavil se také pokles dlužné částky po splatnosti, která zůstala na úrovni 30,7 miliardy korun.

„Ještě před 15 lety bylo v registru zapsáno více než milion občanů s dluhem po splatnosti. Počet těchto osob s rozvojem odpovědného úvěrování stále ještě klesá. Ať již z důvodu ukončení vymáhání pohledávek na straně věřitelů, nebo z důvodu úhrady dluhu na straně klienta. K mírnému poklesu celkového počtu evidovaných osob tak dochází stále i přesto, že v současné době rostou počty nových záznamů v registru u spotřebitelů, kteří v poslední době potížím s úhradou svých závazků nečelili,“ uvedl Jan Stopka.

Zásadně se nezměnil ani podíl dlužníků na celkovém počtu obyvatel ČR – ve 2. čtvrtletí došlo k poklesu pouze o tři setiny procenta na 4,53 %. Zastavení poklesu počtu dlužníků signalizuje i meziroční srovnání tohoto ukazatele. Ke konci září 2022 bylo v registru zapsáno 4,9 % dospělých občanů ČR. 

„Zdá se, že z hlediska celkového počtu osob zapsaných v negativním registru SOLUS se po řadě let poklesů blížíme k dosažení pomyslného dna. Úroveň mezi třemi a pěti procenty dlužníků zapsaných v negativních registrech je srovnatelná s registry ve vyspělých zemích Evropy,“ doplnil Jan Stopka. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.11.2023 12:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka