Drůbežářský závod Klatovy připravil tři fantastické recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale zahřejí i na duši.
Recepty s kuřecím masem, špenátem, dýní a batáty rozzáří pestrými surovinami talíř a nabídnou to nejlepší, co podzim přináší. Připravte si magické menu a ochutnejte šťavnaté kuřecí maso na několik způsobů.
KUŘECÍ PALIČKY PEČENÉ NA DÝNI A CIBULI
Ingredience:
8 kuřecích paliček od Drůbežářského závodu Klatovy
1 lžíce sladké mleté papriky
1 malá dýně hokaido nebo 1 velké
2 červené cibule
hrst vlašských ořechů
olivový olej
5 větviček rozmarýnu
sůl
pepř
8 plátků másla na dokončení
Postup přípravy:
1/ Kuřecí paličky omyjte, osušte a osolte ze všech stran a kůžičku posypejte
paprikou. Naskládejte je na velký plech.
2/ Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni omyjte a pokrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na klínky. Rozložte vše kolem kuřete. Ze dvou větviček rozmarýnu otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno. Přidejte k masu a zelenině.
3/ Zbylé větvičky volně rozházejte kolem masa. Celý pekáč polijte olivovým olejem. Vložte pekáč do trouby a pečte 1 hodinu.
4/ 20 minut před koncem přidejte k masu vlašské ořechy a naskládejte na každý kousek kuřete plátek másla. Kůžička pak bude hezky křupavá.
5/Ihned podávejte s pečenými bramborami nebo bramborovou kaší.
KUŘECÍ MASO S BATÁTY
Ingredience:
600 g kuřecích prsních řízků od Drůbežářského závodu Klatovy
150 ml olivového oleje
3 lžičky grilovacího koření
30 g ostré zeleninové pochoutky harissa
sůl
pepř
2 větší batáty
citronová šťáva
1 balení listového špenátu
dýňová semínka
Postup přípravy:
1/ Očištěné kuřecí řízky podélně rozkrojte a rozpulte. Naložte je do marinády ze 100 ml oleje, koření, harissy, soli a pepře. Nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
2/ Oloupané batáty nakrájejte na trojhránky. Vsypte je na plech vymazaný olejem, osolte, opepřete a přidejte maso. Přelijte šťávou z citronu smíchanou s trochou olivového oleje. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C 30 minut.
3/ Mezitím na páře uvařte listový špenát. Hotové batáty a maso podávejte s ochuceným listovým špenátem. Vše dozdobte dýňovými semínky.
KUŘECÍ PALIČKY V MEDOVÉ MARINÁDĚ
Ingredience:
8 ks kuřecích paliček od Drůbežářského závodu Klatovy
6 lžic medu
mletá paprika
4 lžíce worcestrové omáčky
4 lžíce sojové omáčky
mletý pepř
sůl
1 lžička sušeného česneku
chilli
2 lžíce oleje
Postup přípravy:
1/ Nejprve si připravte marinádu z medu, oleje, worcesteru, sójové omáčky, soli, pepře, mleté papriky, sušeného česneku a chilli. Vše smíchejte a kuřecí paličky nechte marinovat alespoň 2 hodiny.
2/ Poté maso naskládejte do pekáčku, přelijte marinádou, přikryjte a pečte asi 45 minut.
3/ Pak maso odkryjte a nechte dalších 15 minut dopéct, vytvoří se lahodná kůrčička. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninou.