Policie v Plzeňském kraji potřebuje nabrat více než sto lidí

Zájemci se hlásí, až 60 procent z nich ale pohoří u psychologických testů.


Největší nedostatek je na Tachovsku, kde chybí třicítka lidí, desítku by jich policie potřebovala na Kralovicku a severním Plzeňsku. To kvůli předpokládanému otevření střediska pro uprchlíky v Balkové. Přestože areál ještě není v provozu, policisty se tu sehnat nedaří.

Do konce roku chce krajské ředitelství nabrat kolem stovky lidí, nově přijatí policisté by byli zařazeni na službu dopravní nebo pořádkové policie právě na místa, kde chybí. Protože ale až šedesát procent uchazečů nezvládne psychologické testy, a to je obrovské síto, bylo by třeba, aby se přihlásilo kolem dvou až tří set lidí.

Takový trend ale není. Od ledna v kraji přibylo podle Plzeňského deníku pouhých 28 policistů a dalším faktem je, že každý měsíc jich pět až deset skončí. V kraji je nízká nezaměstnanost a i na Tachovsku, kde je největší, zájemci s maturitou dostanou víc peněz ve firmách v průmyslových zónách nebo v Německu.

Základní plat začínajícího policisty je dnes 14960 korun hrubého plus 3000 jako zvláštní příplatek. Po absolvování odborné přípravy a zařazení na oddělení se mzda pohybuje kolem 21 000 korun hrubého.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka