Policisté na Šumavě ohlídají sjezdovky i stopy

Zejména na Železnorudsku a Kašperskohorsku budou policisté v rámci výkonu služby dohlížet na dodržování veřejného pořádku v blízkosti sjezdových a běžeckých tratí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kontroly budou probíhat namátkově především ve dnech pracovního klidu a v průběhu jarních prázdnin dětí, kdy je předpokládaný zvýšený počet návštěvníků lyžařských středisek. Není vyloučeno, že návštěvníci mohou potkat i lyžující policisty na sjezdových tratích.

Ve spolupráci s dopravním inspektorátem je prováděn dohled nad silničním provozem, zejména při dodržování předpisů  např. správné parkování, u řidičů užívání alkoholických nápojů a návykových látek před jízdou a další.

Policisté chtějí preventivně působit na návštěvníky hor i v oblasti krádeží. Lyžaři zanechávají sportovní vybavení bez dozoru v blízkosti restauračních zařízení, ve vozidlech mají odložené různé cenné věci i doklady.

PRAVIDLA pro lyžaře:

      Zásady pohybu lyžařů a snowboardistů na sjezdových tratích upravují pravidla vydaná Mezinárodní lyžařskou federací FIS, která jsou závazná i v ČR od 1. února 2009. Každý lyžař a snowboardista by se měl s bezpečnostními pravidly seznámit a tyto dodržovat. Pravidla chování pro lyžaře nejsou obecně závazným právním předpisem, ale pro lyžaře na sjezdové trati jsou závazná a jejich porušení představuje porušení právní povinnost předcházet vzniku škod. Podle normy musí být pravidla vyvěšena v blízkosti svahu a vleku u každé sjezdové trati.

VÝBAVA lyžařů a snowboardistů:

používat ochranné pomůcky zejména ochrannou přilbu, která musí splňovat podmínky podle směrnic, doporučujeme užívat nejen dětem, ale i dospělým osobám
ochrana očí při sněžení, mlze i slunci, možnost použití filtrů
chrániče páteře.

DOPORUČENÍ pro návštěvníky :

řádná zimní výbava na vozidle, používat zimní pneumatiky a na určených úsecích i sněhové řetězy
v zimních střediscích parkovat na vyznačených místech, jinak může dojít k zablokování komunikace a znesnadnění průjezdu ostatních vozidel
nezanechávejte v zaparkovaných vozidlech hodnotné věci ani doklady   
pokud se chcete občerstvit a odpočinout po náročném lyžování, neponechávejte sportovní výbavu bez dozoru!

RADY běžkařům:

  s rozvahou plánovat své trasy a pozorně  číst v mapách, které jsou k dispozici v informačních centrech a na internetu
  pokud užíváte léky -vzít vždy s sebou, do batohu teplé tekutiny i mapu (případně možnost používat mobilní aplikace - pozor není na  některých odlehlých místech možnost připojení)
  mobilní telefon- nabitý, pro případ přivolání pomoci
  nevyjíždějte mimo trasy!

DOPORUČENÍ řidičům:

 Pokud bude řidič vyjíždět s vozidlem v zimním období musí odstranit sníh a námrazu ze skel, protože jinak nemá patřičný výhled do všech stran.

Od loňského měsíce února byla změna zákona o provozu na pozemních komunikacích, kdy je v povinnostech řidičů uvedeno, co řidič nesmí, např. :

řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran
řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. 

Za uvedené přestupky může být uložena bloková pokuta do 2 000 Kč. Policisté v rámci dohledu nad silničním provozem budou kontrolovat i řidiče, kteří uvedené znění zákona nedodržují a nejen na horách.

Policisté upozorňují řidiče, že nebezpečný může být při jízdě i sníh na střeše a kapotě, který se při zabrzdění může posunout na skla a zakrývat výhled. V těchto situacích nelze vyloučit, že dojde k dopravní nehodě, při které může být  zraněna osoba i poškozen majetek.

"Přejeme všem návštěvníkům Šumavy a příznivcům zimních sportů klidný a ničím nerušený pobyt a žádná nepříjemná překvapení," říká mluvčí Dana Ladmanová.

 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka