Policisté v kraji evidují zvýšený počet padělaných bankovek

Od října letošního roku do současné doby evidují policisté v celém plzeňském kraji téměř dvě desítky případů výskytu padělaných bankovek tuzemské měny.

Cílená propagace v Plzni

Objevují se však padělky měny nejen tuzemské, ale i zahraniční. Padělků zahraniční měny strážci zákona evidují za stejné období 12. Nominální hodnoty padělků jsou rozlišné. Nejčastěji se v současné době objevují padělané bankovky v hodnotě pět set korun a tisícikoruna. Setkali jsme se však i s padělky amerických dolarů, či bankovkami měny Euro. Jen v měsíci prosinci bylo „zachyceno“ osm kusů padělaných bankovek v nominální hodnotě pět set korun na území celého Plzeňského kraje.

Padělané bankovky nejsou dle odborníků vysoce kvalitní. Objasňování této trestné činnosti je velice náročné a jedná se o rozsáhlé šetření a detailní prověřování získaných informací.   Ale přesto se touto opravdu „mravenčí“ prací podařilo policistům některé pachatele této trestné činnosti odhalit. Další případy jsou stále v prověřování.

Pachatelé se snaží padělané bankovky udat, dá se říct kdekoliv. V obchodních centrech, v trafikách, barech, ale i menších obchodech nebo trzích. Setkat se s ní tak může prakticky při běžném platebním styku kdokoli. V případě, že máte podezření, že je vám předkládána padělaná bankovka, nemusíte ji přijmout. Je však nutné vyrozumět o tomto policisty. Toto platí i v případě, že jste již takovou bankovku obdrželi.

S bankovkami přijde do styku celá populace a rozlišení méně zdařilých padělků není náročné ani pro laika. Jako první můžete zbystřit již při hmatu, a to neobvyklý druh papíru. Nicméně jde jen o pocit a proto lze využít kontroly za pomoci ochranných prvků bankovky, které jsou rozpoznatelné při běžné manipulaci. Několik základních prvků, které snadno a rychle lze na bankovce vyhledat:
Pokud podržíte bankovku proti světlu, uvidíte vodoznak vyskytující se ve střední části širokého nepotištěného okraje bankovky. Vodoznak zachycuje obraz osobnosti, která je specifická pro každou bankovku a jejíž portrét je na bankovce zachycen. Tyto portréty k sobě směřují čelem. U padělků vodoznak může chybět, nebo být napodoben kresbou, či razítkem.

Snadno čitelným znakem je ochranný okénkový proužek z umělé metalizované hmoty zapracovaný do papíru přes celou šíři bankovky. Na její lícní straně vždy po 6 milimetrech vystupuje na povrch a při pohledu proti světlu tvoří celistvou linku s mikrotextem.
Mnozí si zřejmě nikdy nepovšimli ochranných vláken bankovky. Jedna se o oranžová několikamilimetrová vlákna, která jsou zapuštěna v papíru a náhodně rozmístěna po celé ploše – nejčastěji je lze nalézt na nepotištěném pruhu bankovky.

Bankovky obsahují tzv. průhledku. Jedná se o soutiskovou značku v malém kolečku, která je tvořena písmeny CR nebo ČR. Na každé straně bankovky je část této značky, která se při pohledu proti světlu spojí v celek. U padělků dochází k posunům části znaku, které jsou snadno rozpoznatelné.
Policisté upozorňují občany, aby byli obezřetní. V této předvánoční době je v nákupních centrech, menších obchodech, ale i restauračních zařízení větší koncentrace osob, čehož pachatelé mnohdy využívají. Ostražitost při předvánočních nákupech a styku s bankovkami se tak jistě vyplatí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.12.2014 06:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka