Prazdroj chystá pro hlavní turistickou sezonu řadu novinek

Turistická sezona v plzeňském pivovaru se již naplno rozběhla. Za první měsíce roku zaznamenal Plzeňský Prazdroj více než dvojnásobný nárůst počtu návštěvníků oproti loňsku.

Cílená propagace v Plzni

Pro zvýšený zájem prodlužuje otevírací dobu a připravil novinky v Návštěvnickém centru i na samotné trase. Nádvoří plzeňského pivovaru ožije v létě oblíbenými koncerty v cyklu Léto v Prazdroji, připraveno je letní kino a celá řada dalších akcí. Novinek se dočkají také návštěvníci pivovaru ve Velkých Popovicích. 

Sezona akcí v pivovaru se rozběhla hned od začátku roku a nese se zejména ve znamení projektu Plzeň, Evropské hlavní město kultury 2015, jehož je Plzeňský Prazdroj generálním partnerem. Hned v lednu a únoru se pro veřejnost otevřely dvě výstavy v Pivovarském muzeu a Plzeňském historickém podzemí. V únoru pak mohli lidé na nádvoří pivovaru shlédnout dvě instalace z vizuálního Festivalu světla. „Akce navštívily dohromady desítky tisíc lidí. I proto návštěvnost v tradičně turisticky slabých zimních měsících dosáhla rekordních čísel. Nárůsty v desítkách procent registrujeme také na samotných návštěvnických trasách,“ říká Tomáš Raboch, vedoucí rozvoje v úseku cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. Přibližně polovinu z celkové návštěvnosti tvoří Češi, tradičně nejsilnější zahraniční skupinou zůstávají Němci, jejichž počty letos narůstají. „Znatelné poklesy tradičně silně zastoupené části návštěvníků z Ruska nahrazují hosté z nově nastupujících trhů, jakými jsou například Jižní Korea, Indie, Izrael či Jižní Amerika. Velmi silně zastoupeni jsou turisté z Číny a Tchaj-wanu, poté další státy EU a Američané,“ dodává Tomáš Raboch.

Prohlídková trasa pivovarem letos s řadou novinek

Již loni Plzeňský Prazdroj inovoval prohlídkovou trasu a další změny chystá i pro letošek. „Postupně inovujeme návštěvnické trasy v pivovaru i v Pivovarském muzeu,“ říká Raboch. Konkrétních novinek se dočkají lidé v Návštěvnickém centru, expozici surovin i dalších místech trasy pivovarem. Zbrusu nová je již dárková prodejna na pivovarském nádvoří. „Pro očekávaný zvýšený zájem hostů z domova i zahraničí jsme letos přes sezónu přistoupili k prodloužení otevírací doby v pivovaru, Pivovarském muzeu i v Historickém podzemí. Přidáváme časy prohlídek pro organizované skupiny i individuální návštěvníky. Těší nás také obrovský zájem lidí o večerní školy čepování nebo o zážitkový program Cesta pivovarského tovaryše, který je určen zejména pro organizované skupiny návštěvníků,“ poodhaluje Tomáš Raboch další novinky. 


Novinky také ve Velkých Popovicích

Doslova nepřehlédnutelnou novinkou v pivovaru ve Velkých Popovicích je pětitunový dřevěný „trojský kozel“, vysoký 7,1 a dlouhý 7,4 metrů. Po své pouti po exportních zemích Velkopopovického Kozla zamířil do Popovic a celé léto bude dominantou pivovaru. Návštěvníci mohou rovněž absolvovat Kozlovu školu čepování piva. Ta je spojena s ochutnávkou nefiltrovaného piva v ležáckých sklepech.  Čepování vedou zkušení pivovarští odborníci. „Příchozí, kterým čepování půjde, mohou získat Kozlův výuční list,“ dodává Tomáš Raboch. 

Také letos se v září v areálu velkopopovického pivovaru uskuteční oblíbený Klobáskofest. Festival specialit regionálních uzenářů doprovodí soutěž o nejlepší klobásku, ukázka řemesel, strom klobáskovník, soutěže pro návštěvníky a samozřejmě hudební program.

Léto v Prazdroji bude nabité akcemi 

V letních měsících, ale i na podzim, ožije nádvoří plzeňského pivovaru naplno. I letos mohou lidé navštívit sérii čtvrtečních koncertů s názvem Léto v Prazdroji. Hudební šňůra osmi koncertů začíná již 9. července a potrvá do 27. srpna. Na nádvoří se uskuteční také sobotní farmářské trhy, které navíc nabídnou návštěvníkům workshopy kuchařů z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. S nimi se do vaření budou moci zapojit i návštěvníci trhů. Další novinkou je letní kino v Prazdroji s kapacitou více než 500 míst.  České i zahraniční divácky úspěšné filmy budou promítány během letních prázdnin každou středu. Letní sezónu symbolicky uzavře tradiční Pilsner Fest. Letos dvoudenní – ve dnech 2. a 3. října – pořádaný ve spolupráci Plzeňského Prazdroje, Města Plzně a Evropského hlavního města kultury 2015. I tento velký svátek plzeňského piva přinese řadu novinek a překvapení. 

Vysoké počty návštěvníků jsou přínosem pro město Plzeň i regiony 

Plzeňský Prazdroj buduje své prohlídkové trasy jako významné destinace industriálního cestovního ruchu. Statisíce návštěvníků, kteří každý rok projdou těmito trasami – ať již přímo v plzeňském pivovaru, v Pivovarském Muzeu, Historickém podzemní či v pivovarech ve Velkých Popovicích a v Nošovicích znamenají velký přínos jak pro město Plzeň, tak pro sídelní regiony pivovarů. Zájem cestovatelů o danou destinaci výrazně pomáhá v řadě oblastí, a má pro regiony pozitivní ekonomický dopad. S přísunem turistů a peněz stoupá zaměstnanost v oblasti cestovního ruchu a služeb. Přímo Plzeňský Prazdroj zaměstnává v tomto segmentu dlouhodobě několik desítek lidí a každoročně vytváří stovky pracovních příležitostí na smluvní spolupráci. Další stovky a tisíce pracovních míst je nepřímo navázáno v hotelích, restauracích a dalších službách. „Těší nás, že na úspěchu našich turistických destinací můžeme prokázat, že industriální cestovní ruch má v rámci cestovního ruchu České republiky velký potenciál a tak, jak vzrůstá obliba tohoto typu cestování v mnoha zemích světa, ani Česká republiky nezůstává pozadu,“ uzavírá Tomáš Raboch.   

Více informací na www.prazdrojvisit.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka