Prazdroj udělal definitivní tečku za PET lahvemi, demontuje linku

Na konci loňského roku přestal Plzeňský Prazdroj definitivně stáčet piva do PET lahví. Nyní dělá za tímto obalem symbolickou tečku. V areálu plzeňského pivovaru dochází v těchto dnech k demontáži stáčecí linky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Poslední PET lahve na ní byly stočeny 10. prosince 2021, od té doby Prazdroj plní všechny své značky pouze do sudů, tanků, skleněných lahví a plechovek.

„Naším cílem je maximální cirkularita obalů, to znamená využívat je opakovaně, nebo je vyrobit z použitého obalu, tedy z recyklátu. A to u pivních PET lahví nelze. Hlavní překážku u nich představuje vnitřní ochranná membrána, která je nezbytná pro zachování kvality piva. Materiál z pivních PETek tak lze recyklovat, ale nelze z nich znovu vyrobit znovu pivní lahve. Proto jsme od nich loni definitivně ustoupili,“ říká ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Plzeňská PET linka měla kapacitu 18 tisíc lahví za hodinu a do provozu byla uvedená v roce 2011. „Posledních víc než sedm měsíců byla linka odstavená, nyní bude demontovaná a poputuje do zahraničí. Její další využití neznáme. Na jejím místě vznikne v areálu plzeňského pivovaru automatická třídírna skleněných lahví,“ doplňuje Petr Kofroň, manažer pivovaru v Plzni.

S koncem stáčení piva do PET lahví začal Prazdroj před dvěma lety, nejprve u značek Gambrinus, Radegast a Klasik. Loni v prosinci s nimi skončil i u značek Kozel a Primus. „Tímto krokem ušetříme ročně přes 1300 tun plastu. To vydá na řadu lahví dlouhou 2500 kilometrů, což odpovídá třeba trase z Plzně do Lisabonu,“ říká Pavlína Kalousová.

Podle dat Prazdroje tento krok preferují i spotřebitelé, zhruba dvě třetiny z nich přešly od nákupu piva v PET lahvích ke skleněným vratným lahvím, třetina lidí pak místo PETek nakupuje plechovky. V současnosti Prazdroj plní svá piva z více než 70 % do vratných obalů, tedy skleněných lahví a sudů. Zároveň významně navyšuje podíl recyklátu u plechovek. „V současnosti všechny naše plechovky obsahují v průměru už téměř 50 % recyklovaného hliníku. U plechovek Pilsner Urquell se nám podařilo jít ještě dál a podíl recyklovaného hliníku v obalu jsme zvýšili na úroveň 75 %, což je nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na tuzemském trhu. Ročně tak uspoříme díky novým plechovkám, které dodáváme na český trh i do zahraničí, přes 1500 tun nového hliníku,“ vysvětluje Pavlína Kalousová. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky až o 30 % nižší uhlíkovou stopu. Výhodou hliníku je také skutečnost, že jej lze recyklovat v podstatě do nekonečna, přičemž kvalita materiálu zůstává stejná.

Prazdroj v loňském roce spolu s dalšími nápojovými společnostmi založil Iniciativu pro zálohování, která otevřela dialog o zavedení plošného zálohového systému na plechovky a PET lahve v Česku. „Inspirací pro nás byl zálohový systém na Slovensku, kde také působíme, a který jsme pomáhali spustit od letošního ledna. Cestou zálohování se již vydalo

12 evropských zemí, které tak dokážou vysbírat i více než 90 % plechovek uvedených na trh. Více než desítka dalších zemí zálohový systém připravuje. Věříme, že právě zkušenosti s přípravou slovenského systému i další zahraniční zkušenosti nám pomohou najít vhodné řešení i pro Českou republiku,“ říká Pavlína Kalousová.

foto: plzeňský prazdroj

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka