Prazdroj zřizuje nové tankovny

Obliba tankového piva roste. Za posledních pět let se spotřeba piva z tanků zvýšila o více než pětinu, přičemž letošní průměrná měsíční výtoč tankového piva je nejvyšší v historii. Objem čepovaného piva představuje přibližně deset procent všeho piva Plzeňského Prazdroje, které se v hospodách a rest...

Cílená propagace v Plzni

Obliba tankového piva roste. Za posledních pět let se spotřeba piva z tanků zvýšila o více než pětinu, přičemž letošní průměrná měsíční výtoč tankového piva je nejvyšší v historii. Objem čepovaného piva představuje přibližně deset procent všeho piva Plzeňského Prazdroje, které se v hospodách a restauracích v ČR vypije. Pivo všech značek Plzeňského Prazdroje je dostupné ve více než pěti stech tankovnách po celé republice.

Spotřeba piva nejvíc roste v letních měsících a to se týká i piva z tanku. Letošní červen byl z tohoto pohledu rekordním, ještě nikdy nevypili čeští pivaři v jednom měsíci tolik tankového piva. Celkový objem prodeje v tankovnách Prazdroje dosáhl 31 tisíc hl., tedy 6,2 milionu piv značek Gambrinus, Pilsner Urquell, Radegast a Velkopopovický Kozel.

Od roku 1995, kdy byla v plzeňské pivnici U Korbele představena první „tankovna“ dnešního typu, se počet hospod s tankovým pivem stále zvyšuje. Tankové pivo Plzeňského Prazdroje v současnosti čepuje 516 provozoven, největší zastoupení má značka Gambrinus (cca 370 míst).

Péče o kvalitu a zároveň obrovský zájem o pivo z tanku motivoval Plzeňský Prazdroj
k zavedení i menších, 5 hl nádob. Ty zpřístupnily tento způsob skladování a čepování piva i provozovnám s relativně menší výtočí. Přesto musí provozovna být schopna tanky vyčepovat cca do týdne nebo do tří dnů po naražení. Proto jsou pro jiné hospody vhodnější klasické KEG sudy. Ty Prazdroj nabízí provozovatelům restaurací ve velikostech 50, 30 a 15 litrů. Důležité je, aby čepované pivo bylo vždy čerstvé, a to právě malé soudky s obsahem třiceti piv zaručí i u provozů, kde pivo není hlavním nápojem.

Desetihektolitrové nádoby má 80 % tankových provozoven. Zbývající pětina tankoven je vybavena tanky o objemu 5 hl. Provozovny se také liší počtem tanků. Asi jedna pětina má pouze tři tanky, ale převážná většina hospod, skoro tři stovky, má 4 tanky. „Zajímavostí je, že asi padesát provozoven v republice zvládne „utáhnout“ i šest tanků. Raritou je Plzeňský dvůr v Brně s deseti tanky,“ říká Tomáš Doležal, vedoucí tankového hospodářství Plzeňského Prazdroje.

Zřízení tankovny instaluje vlastním nákladem Plzeňský Prazdroj. Nerezové tanky musí být umístěny ve speciální chlazené místnosti, kde teplota nepřesáhne 8°C.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.08.2008 07:07



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka