Přednáška v Masných krámech ve středu představí Petra Brandla a západní Čechy

Západočeská galerie v Plzni zve na další doprovodnou přednášku k výstavě Vznešenost & zbožnost. Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách. Tentokrát na téma Petr Brandl a západní Čechy, a to ve středu 10. února od 17 hodin.

Jarní servisní akce AUTO CB

Místem konání je výstavní síň Masné krámy, Pražská 18. Přednáší spoluautorka výstavy PhDr. Andrea Steckerová, Ph.D. (Národní galerie v Praze).

Přednáška se zaměří na dílo nejvýznačnějšího umělce barokních Čech Petra Brandla (1668–1735) a jeho tvorbu spojenou se západními Čechami. Brandl zde nalezl významné podporovatele a mecenáše zejména u dvou šlechtických rodů – Kokořovských a Lažanských. Pro hraběte Ferdinanda Hroznatu z Kokořova vytvořil velkolepě koncipovanou rodinnou podobiznu, která je na výstavě prezentována veřejnosti vůbec poprvé. Hrabě Brandla uchránil před nuceným návratem do Prahy, kde na něho čekala řada věřitelů, jimž dlužil. V západních Čechách malíř nalezl útočiště také u rodiny Lažanských na jejich sídle v Manětíně, kde na přelomu 1715–1716 vytvořil pro tamní kostel sv. Jana Křtitele jedno ze svých nejpůsobivějších děl – Kristův křest, který náleží k magnetům výstavy.

Součástí přednášky je také exkurze výstavou zaměřená na díla Petra Brandla a jeho okruhu prezentovaná na výstavě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka