Předplatné pro psy a další změny v MHD v Plzni. Přinášíme kompletní přehled

Nařízení o tarifu Integrované dopravy Plzeňska na území města Plzně, které ve čtvrtek schválila Rada města Plzně, upravuje ceny jízdného v tarifní zóně IDP 001 Plzeň od 1. ledna 2017.


V souladu s principem schváleným již v roce 2015 se jedná o standardní úpravu ceny (valorizaci) za veřejnou dopravu. Nový tarif dále umožňuje přepravu psa za předplatné jízdné a umožňuje bezplatnou přepravu psa pro zdravotně postižené cestující. 

„S účinností od 1. ledna 2017 dojde k mírnému navýšení ceny předplatného jízdného o výši inflace, tedy o 0,3 procenta, což znamená, že například cena měsíčního předplatného jízdného vzroste o 2 koruny na 448 korun,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Rozšířena také bude nabídka předplacených jízdenek o tzv. předplatné jízdné pro přepravu psa, bude zavedena bezplatná přeprava nejen vodících, ale i asistenčních psů pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P. 

Valorizace cen přepravy ve veřejné dopravě je přirozenou a logickou reakcí na zvyšování cen vstupů ovlivňující náklady objednatelů veřejné dopravy. Město Plzeň, aby zamezilo „skokovému“ zdražení, které se dříve realizovalo zhruba jednou za 4 roky, schválilo již v minulém roce usnesením Rady města Plzně princip postupné valorizace cen předplatného jízdného, který se projevuje mimo jiné tím, že ceny předplatného jízdného téměř kopírují vývoj inflace (v roce 2015 to bylo 0,3 %). „Tímto principem dochází k plynulému a téměř nepatrnému zvyšování ceny, které je pro cestujícího ‚přátelštější‘ a mírné zvýšení cen není nepříjemným překvapením pro cestující, neboť i jim se na obdobném principu zvyšují jejich zdroje příjmů (mzdy, důchody),“ doplnil náměstek. Ceny jednotlivého jízdného se budou v Plzni měnit pouze v případě, kdy kumulovaná inflace za několik let dosáhne 10 procent, respektují se tím ekonomické náklady spojené s tiskem bločků jízdenek. 

Pro majitele psů, kteří aktivně využívají MHD a pro přepravu psa dnes kupují krátkodobé jízdenky, je stanoven pro přepravu psa nový typ předplatné jízdenky. Doprovod psa si bude moci pořídit předplatné jízdné pro psa za 480 korun (pro občany, kteří mají roční předplatné jízdné) nebo za 240 korun (pro občany, kteří mají nárok na bezplatnou přepravu – tj. osoby starší 70 let či dárce krve, kteří jsou držiteli Zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského). Období platnosti předplatného pro psa je dáno dobou platnosti předplatné jízdenky doprovodu psa, tj. maximálně 365 dní.

Město Plzeň také vychází vstříc zdravotně postiženým občanům a rozšiřuje bezplatnou přepravu pro jednoho psa u osob s průkazem ZTP či ZTP/P. U osoby s průkazem ZTP/P se dosud jednalo o „vodícího psa“ (doprovod nevidomé osoby), od 1. ledna 2017 budou jako doprovod osoby s průkazem ZTP/P bezplatně přepravování jak vodící, tak asistenční a jiní psi.

Další změny tarifu patří mezi úpravy, kterými se zajišťuje soulad provedených technických úprav při odbavení a kontrole s právním předpisem města Plzně, jde například o rozšíření okruhu platebních prostředků pro úhradu jízdenky ve vozidle (tj. o platební kartu).

Srovnání základních typů slev poskytovaných vybraným skupinám cestujících ve veřejné dopravě v Plzni a v Plzeňském kraji (mimo území Plzně):

- podpora dobrovolných dárců krve:

V Plzni je poskytována 100 % sleva dárcům krve, kteří jsou držiteli Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského a jsou držiteli Plzeňské karty, na které mají aktivovaný bezplatný tarif – tj. přepravují se ve veřejné dopravě na území města Plzně ZDARMA.

V Plzeňském kraji (mimo Plzeň) je poskytována 50 % sleva dárcům krve, kteří jsou držiteli Zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského – tj. přepravují se ve veřejné dopravě na území Plzeňského kraje za cenu ve výši 50 % plnocenného předplatného jízdného. Pro jednotlivé jízdné není na území Plzeňského kraje (mimo Plzeň) sleva poskytována.

- podpora žáků ve věku od 6 do 15 let:

Již od 1. 1. 2016 je na základě rozhodnutí RMP z června 2015 shodná výše slevy v Plzni a v Plzeňském kraji. Žákům je poskytována shodná sleva ve výši 62,5 %, tj. žáci platí cenu ve výši 37,5 % plnocenného jednotlivého jízdného nebo ve výši 37,5 % plnocenného předplatného jízdného. V Plzni byla do 31. 12. 2015 shodná výše slevy pro žáky a studenty od 6 do 26 let ve výši 50 % plnocenného jízdného. 

V Plzni sleva platí sleva po dobu 12 měsíců, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) po dobu 10 měsíců, tj. bez letních prázdnin.

V Plzni platí sleva 62,5 % i o letních prázdninách a žáci jezdí za předplatné jízdné ve výši 37,5 % plnocenného předplatného jízdného, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) o letních prázdninách jezdí žáci se slevou 50 %.

- podpora studentů (v zásadě jde o studenty SŠ a VŠ) ve věku od 15 do 26 let: 

V Plzni jezdí tito studenti ve veřejné dopravě za 50 % ceny plnocenného jízdného (sleva platí pro předplatné jízdné), v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) jezdí tito studenti za 75 % ceny plnocenného předplatného jízdného, tj. v Plzni je sleva pro studenty SŠ a VŠ ve veřejné dopravě pro předplatné jízdné 50 %, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) pouze 25 % z plnocenného předplatného jízdného (jednotlivého jízdného se sleva netýká). 

V Plzni sleva platí po dobu 12 měsíců, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) po dobu 10 měsíců tj. bez letních prázdnin.

V Plzni i o letních prázdninách jezdí studenti na předplatné jízdné se slevou 50 %.

V Plzeňském kraji (mimo Plzeň) mohou studenti jízdného na období letních prázdnin získat slevu maximálně 12 % z plnocenného předplatného, tedy mohou cestovat o prázdninách za jízdné ve výši 88 % z plnocenného předplatného jízdného. 

V případě jednotlivého jízdného ve vnějších tarifních zónách IDP majoritní dopravce tj. ČSAD autobusy Plzeň, a.s. poskytuje studentům (přes čipovou kartu ČSAD) slevu 5 % pro nákup jednotlivého jízdného. Pouze na cca 10 dálkových linek (cyklobusy, linky do Prahy a do Karlových Var) apod. poskytuje ČSAD autobusy Plzeň držitelům karet ISTC slevu 20 % pro nákup jednotlivého jízdného.

- podpora seniorů ve věku nad 70 let:

V Plzni jezdí veřejnou dopravou tito senioři, kteří jsou držiteli Plzeňské karty, ZDARMA, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) za cenu ve výši 75 % ceny plnocenného předplatného jízdného tj. v Plzni je sleva 100 %, v Plzeňském kraj (mimo Plzeň) je sleva pouze 25 %. 

Ve vnějších tarifních zónách IDP majoritní dopravce, tj. ČSAD autobusy Plzeň, a.s. nabízí této skupině seniorů 5 % slevu pro nákup jednotlivého jízdného (přes čipovou kartu ČSAD), tj. senioři mohou jezdit za cenu ve výši 95 % plnocenného jednotlivého jízdného.

- podpora seniorů ve věku do 70 let: 

V Plzni jezdí tito senioři ve veřejné dopravě za 50 % ceny plnocenného jízdného, kteří jsou držiteli Plzeňské karty a mají aktivovaný nárok na zlevněné jízdné (sleva platí pro jednotlivé jízdné i předplatné jízdné), v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) jezdí tito senioři za 75 % ceny plnocenného předplatného jízdného, tj. v Plzni je sleva ve veřejné dopravě 50 %, v Plzeňském kraji (mimo Plzeň) je sleva pouze 25 % z plnocenného předplatného jízdného. 

Ve vnějších tarifních zónách IDP majoritní dopravce tj. ČSAD autobusy Plzeň, a.s. nabízí této skupině seniorů 5 % slevu pro nákup jednotlivého jízdného (přes čipovou kartu ČSAD), tj. senioři mohou jezdit za cenu ve výši 95 % plnocenného jednotlivého jízdného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.07.2016 13:02



5 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka