Přeshraniční malířský workshop pro lidi s mentálním postižením

Dostat se za hranice cizí země, není až takový problém, zejména, pokud se jedná o země Evropské unie. To si na vlastní kůži vyzkoušelo 5 umělců z Diakonie Neuendettelsau, kteří přijeli na první třídenní výtvarný workshop do Plzně, kde už je s napětím očekávali umělci z Diakonie Západ.


 Všichni účastníci workshopu byli netrpěliví, až se do společného díla pustí. Čekal je poměrně náročný úkol – vytvořit cca 20 obrazů, které budou vystaveny v průběhu měsíce září na výstavě v Internationales Haus v Norimberku a v říjnu pak i v Plzni. To vše v rámci projektu „Není žádné UMĚNÍ překonat hranice“, který byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

Ale jak se dorozumíme, když neumíme česky/německy? Jak se budeme na společné práci domlouvat? Podobných otázek znělo spoustu. Ve chvíli, kdy se všichni pustili do práce se ukázalo, že neznalost jazyka opravdu není překážkou. „Lenko, to jsi udělala moc dobře, tenhle kousek na našem obrazu,“ uznale pokyvuje hlavou René. Lenka s úsměvem kývá. To, že německy umí pouze poděkovat není při práci na společném výtvarném díle vůbec překážkou. Jde jim to od ruky, jako by se znali a spolupracovali odjakživa.

„Tohle je přesně to, o co nám v rámci projektu šlo - navázání spolupráce a osobních kontaktů mezi našimi umělci i pracovníky“ dodává Elizabeth Schick z Diakonie Neuendettelsau.

20. července se čeští umělci vydali na cestu do Neuendettelsau, kde vzniká druhá část obrazů.

Diakonie Západ se zaměřuje na jedinečné služby lidem s těžkou poruchou autistického spektra, s mentálním a kombinovaným postižením, vyniká komplexní péčí o ohrožené děti a jejich rodiny, prostřednictvím dceřiných společností zaměstnává osoby s tělesným nebo mentálním znevýhodněním a sociálně podniká. http://www.diakoniezapad.cz/



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka