Přijďte v pondělí nad ránem pozorovat na Švabiny úplné zatmění Měsíce

Po dlouhých čtyřech letech, v pondělí 28. září 2015, bude možné opět spatřit úplné zatmění Měsíce. Jedinečnost úkazu je ještě podpořena skutečností, že následující podobné zatmění budeme moci pozorovat až v červenci 2018.

Jarní servisní akce AUTO CB

Úplné zatmění Měsíce je poměrně vzácný astronomický úkaz, k tomu, aby proběhl, musí být splněna důležitá podmínka: Měsíc, Země a Slunce se musí nacházet alespoň přibližně v jedné přímce. Mohlo by se zdát, že k takové situaci dochází pokaždé v době, kdy je Měsíc v úplňku (tedy přibližně jednou za 28 dní), ale není tomu tak. Jeho oběžná rovina je totiž vůči té naší asi o pět stupňů skloněna, a tak je situace, při které opravdu dojde k takovémuto postavení těles, vzácná. Dochází k ní maximálně třikrát za rok, běžné jsou ale i případy, kdy nenastane v průběhu roku ani jednou.
Úplné zatmění Měsíce má několik fází a pro pozorování pouhým okem je zajímavá už částečná fáze. Ta nastává v situaci, kdy je Měsíc do zemského stínu vnořen jen zčásti. Již v jejím průběhu je ale možné pozorovat výrazné ztmavnutí měsíčního kotouče a můžeme si také již povšimnout jeho barevných změn, které se nejvíce projeví až v následující, úplné fázi. Ta nastává v okamžiku, kdy se Měsíc vnoří do stínu naší Země celý. Jeho svit je výrazně zeslaben a ztemnělý kotouč nabývá rozličných barev, většinou odstínů červené nebo oranžové. Právě tyto barevné změny jsou pro úplná zatmění typické a zároveň pro každé individuální zatmění i jedinečné, protože závisí do velké míry na aktuálním stavu atmosféry a rozptylových podmínkách.

Letošní zatmění proběhne ve státní svátek 28. září v brzkých ranních hodinách a Hvězdárna a planetárium Plzeň bude pochopitelně pořádat pro veřejnost i pozorování tohoto výjimečného úkazu. Začátek pozorování je stanoven na 3:00 a bude probíhat na doubraveckých Švábinách, na vyhlídce v bezprostřední blízkosti vjezdu do místní zahrádkářské kolonie. Na pozorovací stanoviště je možné se snadno dostat průjezdem ulice Vyhlídková.

Pozorovací stanoviště:    Plzeň – Švábiny (Vyhlídka)

Termín a čas pozorovací akce:  pondělí 28. září 2015 3:00 – 6:30 hod.

Poznámka:     Pozorování lze uskutečnit pouze za bezoblačné oblohy!




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.09.2015 10:20



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka