Princezna zakletá v čase se točila i na Gutštejně

V březnu začalo natáčení druhého dílu úspěšné pohádky Princezna zakletá v čase. Málem se však zrušilo těsně před svým začátkem!

Jarní servisní akce AUTO CB

První díl pohádky Princezna zakletá v čase byl úspěšný u diváků i u kritiků, a tak není divu, že se nyní chystá pokračování. Kombinace pohádky a fantasy evidentně funguje.

„U pokračování jdeme ještě dále do fantasy. U prvního dílu jsme viděli, že to funguje a že to zaujalo i ty nejmenší,“ říká režisér filmu, Petr Kubík. Pokračování však od počátku provázely nesnáze. Přestože byl první díl divácky i odborně velmi kladně přijat, v kinech se díky pandemii prakticky neohřál a stal se tak finančně nejvíce postiženým filmem roku 2021. A historie se bohužel opakovala i z kraje letošního roku, kdy kvůli rozpočtovému provizoriu vypadl jeden z hlavních pilířů financování českých filmů tzv. filmové pobídky. „Filmové pobídky existují napříč Evropou. V ČR tvoří cca 20% rozpočtu každého filmu. Bohužel my jsme spadli do nešťastného období, kdy byly pobídky dočasně z rozpočtových důvodů pozastaveny. Přišli jsme tak přibližně o pětinu finančních prostředků těsně před natáčením, které nebylo možné přeložit. Přišli bychom tím buď o herce, nebo o lokace. Možná jsme také tak trochu zakleti v čase,“ hodnotí producent projektu Viktor Krištof.

Tvůrci to ale nevzdali a hledali způsob, jak film i přesto natočit. Druhý díl, stejně jako první, postavili na velmi důkladné přípravě, a především na velice propracovaném scénáři. Díky tomu tak nakonec uspěli ve velké konkurenci mezi připravovanými českými filmy a získali dotaci na výrobu od Státního fondu kinematografie. „Jsem moc rád, že nás Státní fond kinematografie vyhodnotil jako projekt hodný podpory a že i díky němu můžeme pokračování zase o kousek přiblížit úrovni, o jaké jsme my i diváci od začátku snili,“ dodává režisér Petr Kubík.

Hlavní postavou druhého dílu se stává alchymistka Amélie (Eliška Křenková), která se společně se svojí nejlepší kamarádkou princeznou Ellenou (Natália Germáni) a princem Janem (Marek Lambora) vydává do alchymistického města zvaného Ayra. Přestože se opět bude jednat o magické hrátky s časem, mohou se diváci těšit na zcela nový motiv: alchymistka Amélie se bude v průběhu celého filmu setkávat se svým minulým já. Eliška Křenková si tedy zahraje dvojroli! „Minulá Amélie slouží té Současné jako zrcadlo, aby jí ukázala, jak moc se vzdaluje sama sobě. Celý příběh jsme totiž postavili na hlubokém morálním dilematu dospívající dívky, která se musí vypořádat s nově nabytou mocí,“ říká scénárista Lukáš Daniel Pařík.

A kde že se bude pokračování natáčet? Natáčení probíhá napříč celou Českou republikou. “Opět navštívíme pohádkový hrad Bouzov, zámek Sobotín a za pomoci filmových kanceláří Olomouckého a Jihomoravského kraje se vydáme i na hrady Helfštýn a Pernštejn. Před týdnem jsme natáčeli na méně známé a filmařsky dosud neobjevené zřícenině hradu Gutštejn v Plzeňském kraji a v těchto dnech natáčíme v unikátní dekoraci středověkého města na Barrandově. V závěru naší téměř dvouměsíční štace se chystáme do Archeoskanzemu Modrá, kde jsme ve stejném produkčním týmu před lety natáčeli docudrama Cyril a Metoděj,” - shrnuje výkonná producentka Kristýna V. Kamenická.

A kdy že se na film můžeme těšit? Do kin by měl přijít těsně před vánoci, tedy 10.11.2022!


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka