První překládací stanice komunálního odpadu s podporou kraje je otevřená

Nedostatečná kapacita a neustále rostoucí poplatky za likvidaci odpadu vedla Plzeňský kraj k podpoře vybudování sítě překládacích stanic komunálního odpadu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ten je možné dál energeticky využít. V pondělí zahájila svůj provoz první překládací stanice v Černošíně za podpory krajských peněz.

V kraji je ročně vyprodukováno přibližně 240 - 280 tisíc tun komunálního odpadu, z toho 140 tisíc směsného. Podle studie o nakládání s odpady, kterou Plzeňský kraj v roce 2019 zadal, je pro tento objem odpadu navrženo v Plzeňském kraji celkem šest takových překládacích stanic. Z toho 3 by měly být podpořeny krajem.
Na překládacích stanicích je možné komunální odpad dotřídit a přeložit do velkokapacitních kontejnerů.  Část je možné odvézt do zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO), nebo do jiného zařízení k využívání odpadu, k jeho dalšímu zpracování.

„Ukládání odpadu do země nepatří do 21. století. Tento způsob jejich likvidace je výrazně ekologičtější. To považuji za největší přínos. Inspirací k vybudování sítě překladišť nám bylo Bavorsko, kde systém funguje už řadu let,“ popisuje výhody vzniku překládacích stanic a následné likvidace odpadů Mgr. Radka Trylčová, předsedkyně výboru pro životní prostředí, zemědělství a evropské záležitosti.

Další překládací stanice směsného komunálního odpadu v Plzeňském kraji by se měla vybudovat v Němčičkách na Rokycansku. Fungovat by měla začít v dalším roce.

ilustrační foto


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka