Psychiatrická nemocnice v Dobřanech slouží již 136 let

Prvními pacienty dobřanské psychiatrické nemocnice bylo 50 nemocných mužů z přeplněného pražského ústavu, kteří byli do Dobřan převezeni 13. dubna 1880. Tehdy ještě ústav fungoval v provizorním režimu, přímý příjem nemocných z terénu byl zahájen o rok později, 5. března 1881.


O nemocnici v Dobřanech rozhodl Český zemský sněm

Rozhodnutí o stavbě ústavu padlo 15. října 1874 usnesením Českého zemského sněmu. Měla se tak vyřešit naléhavá potřeba psychiatrických lůžek v západních Čechách. Původně se počítalo s ústavem pro 500 nemocných, později byla kapacita navýšena na 600 lůžek. Pro stavbu nového ústavu byly jako nejpříhodnější zvoleny pozemky na okraji města Dobřan u Plzně.

Komise, která vypracovala stavební program, byla složena z odborníků, mj. i lékařských znalců. Mezi nimi můžeme najít např. MUDr. Ludvíka Schlagera, ředitele zemského ústavu pro duševně choré ve Vídni, MUDr. Fischla, ředitele zemského ústavu v Praze, či MUDr. Kratochvíla a MUDr. Smolera, primáře ústavu pražského. Generální ředitel severní dráhy, Jiří Löw, byl spolu s Ing. Schmutzerem, zemským inženýrem, technickým znalcem celého projektu. Komisi dále doplňovali zástupci zemského výboru a místodržitelství.

Vítězem stavebního návrhu projektu se stal architekt Beníšek, který byl následně vyzván k vypracování stavebních plánů a byl zároveň pověřen architektonickým řízením stavby. Za stavbu bylo na výdajích zaplaceno 1,800.000 zlatých.

Ústav v Dobřanech vyhovoval všem požadavkům a vymoženostem své doby

Stavební program vycházel ze zkušeností nabytých při budování podobných staveb v cizině a zohledňoval dvě hlavní skupiny nemocných – pacienty, kteří potřebují pozornější a intenzivnější ošetřování, a nemocné, kteří mohou být ošetřováni svobodněji. S první skupinou se počítalo v pavilonech uzavřených, druhá skupina měla být umístěna ve volných budovách. Pavilonový systém byl zvolen z hygienického důvodu, aby se nehromadil v jedné velké budově větší počet nemocných.

Jedna z největší psychiatrický nemocnic ČR má dnes řadu specializovaných oddělení

V současnosti je psychiatrická nemocnice v Dobřanech státní příspěvkovou organizací v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví. Zabezpečuje především dlouhodobou léčbu a léčebnou rehabilitaci psychicky nemocných pacientů všech věkových kategorií v návaznosti na akutní psychiatrickou léčbu.

V areálu nemocnice se nachází několik specializovaných oddělení – pedopsychiatrie, gerontopsychiatrie, oddělení pro léčbu závislostí, oddělení somatické pro psychicky léčené pacienty. Dále se nemocnice zabývá např. výkonem ochranných léčeb a hospitalizací osob v rámci soudně znaleckého pozorování.

Dobřanská nemocnice je plně vybavena kvalitními lékařskými přístroji a zdravotní technikou potřebnou pro špičkovou péči o pacienty s různými potřebami. Odborný servis těchto přístrojů již 17 let zajišťuje plzeňská společnost KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o.

Zdroj informací o historii dobřanské nemocnice a foto: http://www.pldobrany.cz/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 03.11.2016 06:58



6 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka