Ptačí návraty jsou v kraji v plném proudu, jaro je tu

Ráno zpěv kosů, odpoledne svatební lety poštolek či hrdliček a v podvečer návrat dalších ptačích druhů, kteří se postupně vracejí ze zimovišť na hnízdiště. Taková je atmosféra nadcházejícího jara, které je umocněno stále se zvyšujícím slunečným svitem a prodlužujícími se dny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Byť letos zima v podstatě nebyla, dá se říci, že v těchto dnech skutečně začíná to pravé jaro. 

A právě v tuto dobu mají napilno rokycanští ochránci přírody, kteří jaro pociťují nejen v přírodě, ale i v záchranném centru, kde přibývá pacientů. Rokycanští ochránci přírody se však věnují nejen praktické pomoci přírodě, ale i sledování příletu ptačích druhů na Rokycansko. Sem v nedávných dnech dorazila početná hejna skřivanů polních, špačků obecných, čejek chocholatých i holubů hřivnáčů, kteří zde v posledních letech, stejně jako někteří čápi bílí zimují. Překvapila však už i přítomnost drozdů zpěvných i konipasů bílých.

Vzhledem k tomu, že pozorování je prováděno na nejrůznějších místech Rokycanska, neunikl pozornosti ochránců přírody výskyt ani dalších druhů. "Mezi vodními ptáky bylo možno pozorovat např. husy velké, poláky chocholačky a samozřejmě i běžné druhy vodního ptactva. Jejich výskyt však v letošní teplé zimě nebyl nikterak zvláštní, protože většina tradičně zimujících vzácnějších druhů nedorazila. Stejně jsme se letos museli obejít bez početných hejn kormoránů velkých, což je jistě dobrou zprávou pro rybáře. Ani výskyt orlů mořských nebyl příliš častý, byť již i na Rokycansku hnízdí řadu let. Přesto již lze říci, že je ptačí stěhování patrné na každém kroku a jeho intenzita bude stoupat a směřovat k obsazování teritorií a začátku hnízdění," popisuje šéf ochránců Pavel Moulis.

K životu se podle něj začínají probouzet i nejrůznější druhy stromů a rostlin vyskytujících se v přírodě. Předpokládá, že pokud bude slunečné počasí pokračovat a předpovědi počasí tomu nasvědčují, můžeme očekávat i přílet dalších ptačích druhů. Současně lze očekávat i první přírůstky v přírodě.

K větší opatrnosti je potřebné vyzvat řidiče. Ti se budou stále častěji setkávat s přebíhající lesní zvěří, přičemž srážky s ní končí většinou tragicky. Případů, kdy se střetne vozidlo s přebíhající srnčí či černou zvěří bohužel i na Rokycansku přibývá. "Jsme rádi, že nám myslivečtí hospodáři v honitbách vycházejí při řešení těchto kolizí všemožně vstříc. I to je další z možností aktivní spolupráce mezi myslivci a ochránci přírody. Na řidiče však nečeká jen ta zvěř velká, ale nebezpečí může přinést i střet se zajícem, bažantem, ježkem či žábou. Ty se také v brzké době budou přesouvat k vodním plochám za účelem vzniku nového života," dodává Moulis.

Teplé jarní počasí však přináší i některé problémy. Do přírody budou proudit davy lidí v podobě turistů, běžců, cyklistů, motocyklistů, čtyřkolkářů, jezdců na koních, pejskařů či jiných milovníků přírody. Všichni by se v ní však měli chovat ohleduplně, neboť volně pobíhající pejsek může zmařit nově vznikající život.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.03.2015 17:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka