Radnice v Plzni upraví směrnici a instrukci pro nakládání s byty, zlepší přístup k mladým

Plzeň upraví svou směrnici a instrukci pro nakládání s městskými byty, chce tím ještě efektivněji zacílit na skupiny občanů, které potřebují podporu.


Úpravou město mimo jiné zajistí při výběru nájemců do uvolněných bytů lepší přístup mladým lidem do 28 let a seniorům, stejně tak umožní řešit přednostně naléhavé případy občanů se zdravotním či sociálním problémem, změna se týká i zvýhodnění rodin s narozenými dětmi či pečujícími o rodiče v malých bytech a podobně.

„Reagujeme tím na schválenou Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2016 – 2020, která vychází z národní Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015 – 2025. Dle naší koncepce sociálního a dostupného bydlení byla směrnice doplněna o nový bod týkající se bytů poskytujících sociální, dostupné a krizové bydlení,“ přiblížil jednu ze změn radní pro správu městských nemovitostí David Šlouf.

Další změna se také týká způsobu obsazení bytů, rozšířen byl o žadatele, kteří spadají do programu chráněného nebo podporovaného bydlení s umožněním snížení nájemného až na 70 procent. Dále je rozšířena možnost získání bytu na základě žádosti o byt o možnost přednostního řešení ze zdravotních či sociálních důvodů. Zde je však nutné podotknout, že se jedná o zcela mimořádné případy.

„Jako příklad leze uvést výše citovanou podporu přístupu k bydlení mladým lidem do 28 let a to tak, že jestliže pracují minimálně šest měsíců, budou posuzovány jako osoby pracující déle než 2 roky. Také je doplněno, že dříve posuzovaná nepřetržitá doba zaměstnání u jednoho zaměstnavatele  je nově rozšířena o možnost započtení navazujícího pracovního poměru mezi jednotlivými zaměstnáními s prodlevou maximálně do jednoho měsíce. Tím došlo ke zlepšení přístupu osob, které během posledních dvou let změnily zaměstnání. Starobní či invalidní důchodci budou nově posuzováni jako osoby zaměstnané více než jeden rok,“ přiblížil další úpravy David Šlouf.

Dále byla kritéria hodnocení přihlášek doplněna o možnost upřednostnění řešení bytové otázky mladých rodin s narozenými dětmi či pečující o rodiče v malých bytech ve vlastnictví statutárního města Plzně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.03.2017 08:19



2 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka