Regionálními potravinami jsou například Brodská klobása nebo Přešínská játrová paštika

Nádvoří Plzeňského Prazdroje ožilo v pátek 29. května 2015 gastronomickou akcí Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava, jejíž součástí byl také 5. ročník Festivalu Regionálních potravin.


Plzeňského kraje. Hejtman Václav Šlajs zde slavnostně předal vítězům soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje ceny.

„Věříme, že právě značka Regionální potravina Plzeňského kraje pomůže výrobcům udržet dobrou cenu a zákazníkům zaručí kvalitní výrobek z Plzeňského kraje,“ uvedl hejtman Václav Šlajs při předávání cen vítězům soutěže regionálních potravin. Mezi oceněnými byla také Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, zřizovaná Plzeňským krajem, která získala značku Regionální potravina Plzeňského kraje s výrobkem cukrářským a to Klatovské duo řezy. 

Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas PŘEŠÍNSKÁ JÁTROVÁ PAŠTIKA ZAUZENÁ HEREJK s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé Brodská klobása MASO WEST s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu Přírodní sýr Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA

4. Mléčné výrobky ostatní neuděleno

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Kváskový chléb pšenično-žitný Pekařství U Seberů

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Klatovské duo řezy SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Nebílovský mošt – PŘÍCHUŤ JABLKO HRUŠKA LUKRENA a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Lahodný křimický zelný salát s koprem Ing. Jaroslav Lobkowicz

9. Ostatní Jahodová zmrzlina Pavel Štáhlich


Další ocenění:

1. Pohár hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse

Výrobce Výrobek

Stará škola, spol. s.r.o.

Chudenický minipivovar Houwárek, světlý ležák plzeňského typu, 12°


2. Pohár radního Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Ing. Václava Štekla

Výrobce Výrobek

Plzák z Plzně s.r.o. Hovězí sušené maso, plátky hovězího sušeného masa bez umělých dochucovadel a přidaných látek. Maso je trvanlivé. K výrobě je použito prvotřídní hovězí maso, které se ručně opracovává. Nařezané, okořeněné plátky masa jsou pomalu uzené v tradiční udírně na dřevě ovocných stromů (třešeň, švestka).


3. Pohár předsedy Krajské agrární komory Plzeň Ing. Jaroslava Šímy

Výrobce Výrobek

Jatky Blovice, s.r.o. Chejlava salám je vyráběn ze speciálně vybírané a tříděné suroviny z hovězího a vepřového masa. Výrobek je pojmenován po Národní přírodní rezervaci Chejlava, která se rozprostírá nedaleko Blovic.

4. Pohár Evropského regionu Dunaj – Vltava člen Prezídia ERDV Ivo Grüner

Výrobce Výrobek

Řeznictví a uzenářství Herejk s.r.o. Přešínský farmářský párek, od ostatních párků se liší nejen svojí specifickou chutí, ale především hrubším masovým složením.

5. Pohár předsedy MAS Pošumaví z.s. Ing. Tomáš Zelený

Výrobce Výrobek

František Strnad – horský hotel Belveder Belgrádl, polotmavý ležák 12°, nepasterizované a nefiltrované pivo, pivo je vařené dle starých receptur

6. Pohár předsedy správní rady Úhlavy o.p.s. Ing. Pavla Honzíka

Výrobce Výrobek

Sark´s international, s.r.o.  Jablečné chutney se hodí zejména k bílému masu a jemným sýrům, lahodné a lehce pikantní vyráběné na Šumavě ručně podle vlastní receptury, k výrobě jsou použity vybraná česká jablka Bohemia, sebraná přímo v regionu výrobce.


V letošním roce se o titul Regionální potravina ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky. Vítěz soutěže získává možnost zdarma po dobu čtyř let užívat značku Regionální potravina Plzeňského kraje.

Na své si přišli také malí návštěvníci akce, které bavili Majda z Kouzelné školky a moderátor Petr Vacek zpěvem i tancem. Pro milovníky ochutnávek byly na nádvoří připraveny stánky jednotlivých přátelských regionů Evropského regionu Dunaj – Vltava, který reprezentovaly české, rakouské i německé regiony. Pochlubit se s kuchařským uměním přišli také členové Národního týmu kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky i vítěz soutěže Vaříme to slow, tým Hotelové školy, Plzeň.

Celá akce, která se uskutečnila také díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS, se koná v rámci letošního předsednictví Plzeňského kraje v Evropském regionu Dunaj-Vltava (ERDV).

ERDV byl založen v roce 2012. Partnerskými regiony v ERDV jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Vysočina, Horní Falc, Dolní Bavorsko s Altöttingem, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. ERDV se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Plzeňský kraj se během svého předsednictví zaměřuje především na představení tohoto regionu širší veřejnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 31.05.2015 07:16



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka