Registr dárců kostní dřeně se rozrostl o zaměstnance Skupiny ČEZ

Každý rok onemocní v naší zemi stovky lidí zhoubnými nemocemi kostní dřeně a uzlin (leukémie, lymfom, myelom, aplastická anémie). Jejich poslední šancí na záchranu života může být transplantace kostní dřeně.


Zaměstnanci Skupiny ČEZ v Plzni dostali možnost vstoupit do registru přímo na půdě firmy a sestřičky i lékařky z hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň měly celý den napilno. Během jediného dne získaly do registru 32 nových potenciálních dárců. 

Zatímco v České republice je do registru dárců zapsaný pouze každý dvoustý občan,  v Německu je to každý dvacátý. Pro mnoho onkologických pacientů je přitom transplantace kostní dřeně jedinou šancí na uzdravení, proto je důležité mít co největší počet lidí v registru, aby se zvýšila šance na nalezení vhodného dárce. Třicet dva zaměstnanců převážně z plzeňského call centra Skupiny ČEZ „prošlo“ nezbytnými úvodními procedurami a rozšířilo tak dárcovský registr. Prvním odvážlivcem byl Filip Schneberger, operátor call centra ČEZ Zákaznické služby. Na otázku, proč se rozhodl takto podpořit NTKD odpověděl: „Přijde mi to jako dobrá věc. Nic mě to nestojí a ještě mohu někomu pomoci. Sleduji podobné akce na intranetu a ani teď jsem s rozhodnutím neváhal.“

O nábor nových dárců se postarala Nadace pro transplantaci kostní dřeně společně s Českým registrem dárců dřeně, které dlouhodobě spolupracují s Nadací ČEZ. „Každá pomoc  a spolupráce je pro nás velmi důležitá. Vážíme si vzájemné důvěry a snad již i jakési pomyslné tradice v podobě pravidelné podpory Nadace ČEZ pro naše aktivity, kdy samozřejmě každý finanční prostředek navíc nám umožňuje více rozšířit naše působení,“ řekl předseda správní rady NTKD a lékař hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň Samuel Vokurka.

Nadace ČEZ finančně přispívá zmíněným institucím, kterým se díky tomu daří zvyšovat počet dobrovolných dárců dřeně a uhradit základní vyšetření jejich transplantačních znaků. Toto vyšetření totiž není hrazeno žádnou ze zdravotních pojišťoven a stojí přibližně 1 500 korun. „Zdraví máme každý jen jedno, a pokud je to jen trochu možné, měli bychom pomáhat těm, kteří to potřebují. Velmi nás potěšil zájem našich zaměstnanců, z nichž někteří neváhali jet kvůli zapsání do registru až z Kolína,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka