Rekonstrukce nádražní budovy v Plzni má začít v březnu

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží.

Cílená propagace v Plzni

Zahájení prací je plánováno na březen příštího roku, trvat by měly dva a půl roku. Stavba navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Bude zahrnovat především opravu střešního a obvodového pláště a úpravy vnitřních prostor v přízemí a patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující. Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 721 milionů korun.
Předmětem stavby je celková rekonstrukce památkově chráněného objektu osobního nádraží z roku 1908. Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Pro snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou budou sloužit eskalátory a výtahy.

Samozřejmostí bude přestavba veřejných WC a bezbariérový přístup na ně. Hlavní hala bude mít  nové komplexní osvětlení  a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené.

Celý objekt dostane novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. Důležitou součástí rekonstrukce pak bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 03.11.2020 10:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka